02. април 2011., emg.rs

Влада Србије ограничила је цену векне хлеба „сава“ на 54,22 динара како би заштитила интересе грађана и смањила могућност да тржиште буде угрожено, рекао је министар пољопривреде Душан Петровић.

Министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде поручио је грађанима да могу да буду мирни, уверавајући их да влада и даље предузимати све мере како би тржиште „и убудуће било стабилно и снабдевено основним животним намирницама“.

„Забранили смо извоз пшенице јер је извезено 150.000 тона пшенице више него што је планирано, а јуче смо, такође, до 15. јуна потпуно укинули царину на увоз пшенице, тако да млинарска и пекарска индустрија не би требало да имају бојазан да ће неко преузети монополску позицију на српском тржишту“, казао је Петровић.

Влада Србије ограничила је у петак цену векне хлеба од 600 грама, од брашна тип 500 на 54,22 динара, док је Уредба Владе о обавезној производњи 40 одсто хлеба од брашна тип 500 продужена до 30. септембра.

Пекари су најављивали да ће, после поскупљења струје од 15,5 одсто, векна најтраженијег хлеба „сава“ који се прави од брашна тип 500, коштати око 70 динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *