03.09.2013., Танјуг

Холандска Ројал Агрифирм група, један од највећих европских произвођача сточне хране, купила је данас 35 одсто домаће компаније „Сто посто“, у коју ће инвестирати 30 милиона евра.

sto_posto_300БЕОГРАД – Холандска Ројал Агрифирм група, један од највећих европских произвођача сточне хране, купила је данас 35 одсто домаће компаније „Сто посто“, у коју ће инвестирати 30 милиона евра у наредне три године.

Специјализована компанија у оквиру Агрифирма, Нусциенце, истовремено је постала већински власник домаћег произвођача витаминских и минералних смеша за животињску исхрану, предузећа „Нови микс“, са уделом од 51 одсто. Уговор о тој аквизицији, чија је вредност пословна тајна, потписан је данас у присуству председника Србије, Томислава Николића, у Привредној комори Србије. Уговор су потписали представници Агрифирм групе и предузећа Нусциенце, Тон Ломан и Патрик Кереман, са већинским власником фирме „Сто посто“, Зораном Вукадиновићем. Председник Агрифирм групе Ломан објаснио је да је реч о кооперативи у којој је удружено 18.000 холандских пољопривредника, а чији нето приходи годишње износе око 2,4 милијарде евра.

„Ми смо лидери на тржишту Холандије и желимо да ојачамо своју позицију не само у нашој земљи, већ и ван граница Холандије“, рекао је Ломан, додајући да компанија жели да и у Србији примени успешан пословни модел који је већ развила у Пољској, Мађарској и Украјини.

Он је указао да је Ројал Агрифирм група избрала да инвестира баш у Србију, јер поседује одличан потенцијал у аграру, подвукавши да је компанија „Сто посто“ партнер на високом професионалном нивоу. Ломан је нагласио да је Ројал Агрифирм група озбиљан играч који инвестира на дуге стазе и да ће компанија, у коју уђе, дуго остати у тој групи. Кроз снабдевање производима високог квалитета и иновативног концепта храњења, страни партнери ће српским пољопривредницима помоћи да дсобију што квцалитетније животиње и и тиме остваре већи профит и омогуће развој пољопривредног сектора.

Ломан је казао да ће сарадња помоћи и малим пољопривредницима, али и допринети расту броја професионалних фармера, као и расту производње и извоза меса и млека, као и јаја.

Вукадиновић је подсетио да је компанија „Сто посто“ лидер у производњи сточне хране у Србији, са 10 одсто удела на тржишту, и указао да је компанија настала приватизацијом руиниране фабрике у Великој Плани, која је за 10 година прерасла у модерног и стабилног произвођача, са 150 запослених.

Он је нагласио да холандски партнери инвестирају девет милиона евра годишње само у истраживање и развој, а имају и вишедеценијско искуство као светски лидери које су спремни да преко „Сто посто“ учине доступним и уложе их у српски аграр.

То ће допринети подизању наше конкуретности и томе да од увозника постанемо извозник меса, рекао је Вукадиновић. Потписивању уговора су присуствовали и холандски амбасадор у Србији Лоран (Лаурент) Стоквис и председник ПКС Жељко Сертић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *