05.09.2013., Новости

Наша земља, према извештају Светског економског форума, на зачељу региона. Пад због лоших економских показатеља у 2012. и стања у инфраструктури.

konkurentnost-zemalja-300СРБИЈА је ове године, од 148 земаља, према извештају Светског економског форума, на 101. позицији на листи индекса глобалне конкурентности (ИГК), што је пад за шест места у односу на прошлу годину. Када се тај ранг Србије посматра у међународном контексту, 101. позиција недвосмислено представља историјски минимум.

Ове године, пад се може окарактерисати као значајан, будући да је остварена вредност на нивоу историјског минимума у седмогодишњем периоду. Србија се налази на зачељу групе земаља у региону.

– Паду Србије на листи конкурентности Светског економског форума највише су допринели лоши економски показатељи у 2012. и стање у инфраструктури – изјавио је Бојан Ристић, сарадник Фондације за развој економске науке (ФРЕН). – Србију је надоле повукао продубљен буџетски дефицит, смањење националне штедње и повећање јавног дуга. И инфраструктура нас је доста уназадила. Али не оно што сматрамо за највеће проблеме, као што су, рецимо путеви, већ лучка инфраструктура, која је доста лоше оцењена, као и проблем са мобилном и фиксном телефонијом.

У ФРЕН-у кажу да би опрезно требало тумачити ове податке, истичући да у појединим земљама можда постоји и неоправдан оптимизам, док су реални показатељи лошији него у Србији.

– Неке нације су више оптимистичне него што су заиста добре, а ми смо прилично критични према себи, тако да је ово врло реална слика – указао је Ристић.

ПЕСИМИСТИ

ВРЕДНОСТ индекса глобалне конкурентности (ИГК) формира се на основу – “тврдих” података, односно онога што је бројчано мерљиво и на основу анкете међу домаћим топ менаџментом.

– Управо песимизам домаћих привредника, који је константан, Србију годинама уназад држи на доста ниском месту на листи конкурентности – рекао је Ристић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *