06.09.2013., Бета, РТВ

ЗЛАТИБОР – Има „охрабрујућих поруке из Брисела (ЕУ)“ о томе да је могуће да се продаја странцима пољопривредног земљишта у Србији одложи до њеног ступања у ЕУ, рекао је данас један званичник Министарства пољопривреде Србије.

zemlja_odlaganje_prodaje„Људи из Министарства пољопривреде су у контакту са Бриселом и постоје охрабрујуће поруке да се нађе неко решење по којем бисмо могли да се договоримо о пролонгирање рока“, рекао је Зоран Кнежевић, директор Управе за пољопривредно земљиште при Министарству пољопривреде, на седници Одбора за пољопривреду Скупштине Србије која је одржана на Златибору.

Споразумом ЕУ и Србије о стабилизацији и придруживању је утврђено да у року од четири године од његовог ступања на снагу, Србија омогући држављанима ЕУ да стичу право својине на непокретностима, укључујући пољопривредно земљиште. Тај споразум је ступио на снагу 1. септембра ове године.

Кнежевић је рекао да је став Министарства да се рок продужи, али ће то бити тешко јер би била потребна промена споразума са ЕУ што је „скоро немогуће“ јер би све земље ЕУ, осим Хрватске, морале поново да га ратификују.

„Радимо на томе да заштитимо наше пољопривреднике како би за десет година ојачали и могли да се носе с пољопривредницима из ЕУ“, објаснио је Кнежевић.

Ипак, гледано шире, примена тог дела споразума – право странаца да стичу право својине на земљишту, могла би позитивно да утиче на пољопривреду Србије јер би дошли професионалци са знањем и технологијом.

Говорећи о другим темама на седници Одбора за пољопривреду, Кнежевић је рекао да очекује да Нацрт закона о пољопривредном земљишту буде завршен до краја октобра, следи јавна расправа и утврђивање текста предлога тог закона који би у Скупштини могао да буде пре краја ове године.

Кнежевић је рекао да је став радне групе која припрема нацрт тог закона, да се не продаје пољопривредно земљиште које је у јавној својини Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *