16.09.2013., Бета , РТВ

БЕОГРАД – Род кукуруза у Србији ове године биће већи од шест милиона тона, што је 80 одсто више него 2012. године, изјавио је данас агро-економски аналитичар Милан Простран.

kukuruz_rod„То је просечно добар род кукуруза, обзиром на време које је пратило његово сазревање. Кукуруз је доброг квалитета и за сада нема никаквих појава гљивичног обољења, пре свега афлатоксина“, казао је он агенцији Бета.

Простран сматра да ће род кукуруза, због високе температуре августа, бити нешто мањи од раније процене Републичког завода за статистику који је крајем јула саопштио да би род могао бити око 6,5 милиона тона.

По процени Пространа, Србија ће ове године имати око два милиона тона кукуруза за извоз, али ће вредност извоза бити нешто мања, пре свега због пада цене кукуруза и на светском, и на домаћем тржишту.

„Кукуруз ће, као наш водећи извозни производ, поново, с обзиром да је прошле године стагнирао због лошег рода, заузети високо место у рангирању појединачних производа у извозу и имаће велико учешће у бруто друштвеном производу (БДП) пољопривреде, преко 25 одсто“, казао је Простран.

Прелазних залиха има мало, али не толико да ће оптеретити укупан биланс, „залихе су таман толико да могу да премосте период док се не обере нови кукуруз, и има их до октобра – новембра ове године“, рекао је Простран.

Он је објаснио, утицај светске цене кукуруза и светског тржишта је и у Србији изазвао последице, па су цене „драстично“, и до 30 одсто мање него прошле године. Очекује се да почетна цена овогодишњег рода кукуруза буде 13 до 14 динара по килограму, без ПДВ-а.

Истичући да ниска цена кукуруза изазива незадовољство и проблеме, Простран је оценио да је „ово прави моменат да се део кукуруза пласира у сточарску производњу и да се та производња оживи“.

С обзиром на високу цену живе стоке, он сматра да је право време да сточари претворе јефтину сировину у „високовредне производе“ – свињско и живинско месо, које се, како је навео, и у Србији користи све више.

У Србији се кукуруз сеје на око 1,25 милиона хектара годишње, рекао је Простран, и навео да ни ове године није било промена.

У свету се годишње произведе око 800 милиона тона кукуруза, а Србија заузима 10 место укупне производње у свету, док је у Европи на шестом – седмом месту, казао је Простран.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *