19.09.2013., Танјуг

У Нишу је данас почела манифестација“Дани млекарства“ која ће трајати до 21. септембра на којој ће бити представљена достигнућа у тој области, али и потписани меморандуми о сарадњи домаћих и бугарских пољопривредника.

dani_mlekarstva_nisНИШ – У Нишу је данас почела манифестација“Дани млекарства“ која ће трајати до 21. септембра на којој ће бити представљена достигнућа у тој области, али и потписани меморандуми о сарадњи домаћих и бугарских пољопривредника.

Организатори манифестације, Управа за пољопривреду Града Ниша, удружење“Кластер сирева Југ“, Фондација “ Стамен Григоров“ и Општина Трн из Бугарске су у заједничком саопштењу навели да им је жеља да посетиоце подсете да још могу да нађу аутохтоне, природне и висококвалитетне млекарске производе из тог краја, али и да упозоре да постоји низ проблема у овом сектору и да укажу на могућа решења.

На конференцији за новинаре је за сутра најављено потписивање меморандума о сарадњи Ниша и бугарских партнера, који ће омогућити заједничку реализацију пројекта ЕКОМИЛК вредног 186.000 евра, а који ће финансирати Европски фондови Прекограничног програма ИПА Бугарска- Србија. У реализацији ће учествовати Фондација „Стамен Григоров“ из Бугарске и Опшстина Трн из Бугарске и Град Ниш и „Кластер сирева Југ“.

„Овај пројекат омогућиће да са бугарским фармерима остваримо још бољу сарадњу у размени искустава, увођењу нових метода производње и прераде млека. Ово је први пут да за реализацију пројеката за развој сточарства користимо новац из европских
фондова“, изјавио је председник Управе за пољопривреду града Ниша Саша Стојиљковић.

Меморандум ће бити потписан на два нивоа-посебно ће га потписати фармери из Бугарске и Србије, а посебно потписивање организовано је на нивоу управа Општине Трн, града Ниша и Фондације „Стамен Григоров“.

Представница бугарске фондације Јулија Григорова рекла је овом приликом да је интерес њене фондације да учествује у пројекту ЕКОМИЛК то што фармери из Бугрске и Србије зајенички лакше могу да реше проблеме који су, ииначе, слични а нису претерано тешки.

„Бугарска рачуна на новац из европских фондова и за наредне пројекте, који ће захтевати испуњавање и високих европских стандарда. Прекогранична сарадња омогућиће боље гаранције за њихову реализацију“, рекла је Григорова.

Десет фармера из Бугарске обићи ће данас погон за тврде сиреве Нишке млекаре у Сврљигу.

За сутра је планирано одржавање конференције“Перспективе сектора млекарства на југу Србије“. Том приликом биће представљен оквирни предлог документа за унапређење сточарства и млекарства у југоисточној Србији. Потпредседница општине Трн Гинка Тодорова рекла је да су у тој општини спремни инфраструктурни ресурси за спровођење сарадње у развоју млекарства.

„Ми смо у јуну на данима киселог млека у Трну угостили насе колеге из Ниша и сада долазимо у узвратну посету. Као и наше колеге у Нишу организовали смо низ научних скупова из области млекарства“, рекла је Тодорова.

„Дани млекарства“ у Нишу трајаће до 21. септембра када ће бити одржан Сајам Сирева „Југ“ на Тргу Краља Милана у Нишу. Биће представљено 20 млекара са Југа Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *