25.09.2013., Танјуг

Комисија за оцену стања усева кукуруза и за праћење садржаја микотоксина у кукурузу рода 2013. предложила је сет превентивних мера којих се произвођачи и складиштари кукуруза морају придржавати како би се спечила појава афлатоксина и …

kontrola_aflatoksinБЕОГРАД – Комисија за оцену стања усева кукуруза и за праћење садржаја микотоксина у кукурузу рода 2013. предложила је сет превентивних мера којих се произвођачи и складиштари кукуруза морају придржавати како би се спечила појава афлатоксина и других микотоксина.

Комисију је формирало Министарство пољопривреде, а на листи мера се налазе четири препоруке за произвођаче и три за складиштаре.

Препоруке за произвођаче односе се на превентивне мере у пољу, сушење зрна, чување зрна и складиштење кукуруза у клипу.

Складиштари треба да испоштују препоруке пре пријема зрнасте робе, при пријему зрнасте робе и складиштењу кукуруза, објављено је на сајту Министарства пољопривреде, где су мере објављене у целости.

Гајење толерантних хибрида према патогеним гљивама и инсектима је једна од основних мера у сузбијању трулежи клипа, а агротехничке мере укључују све мере које се предузимају у циљу сузбијања већине биљних болести.

При берби, комбајн треба подесити тако да уклања клипове са највећим процентом инфекције и обезбедити капацитете за сушење, да би се избегло било какво задржавање зрна. Кукуруз треба брати када је влага зрна једнака или мања од 24 одсто.

Треба обезбедити и исправно хигијенско стање складишта пре уношења зрна и одржавати хигијену током складиштења.

Сви простори за чување морају бити, пре уношења зрна хигијенски исправни, а касније се морају редовно контролисати услови у њима, а обавезно треба одвојити прошлогодишњи род од овогодишњег.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *