25.09.2013., Танјуг

Обимна реформа великодушног програма пољопривредних субвенција у ЕУ одобрена је у Бриселу, након што су је кочили захтеви законодаваца за још већим променама

БРИСЕЛ – Обимна реформа великодушног програма пољопривредних субвенција у ЕУ одобрена је у Бриселу, након што су је кочили захтеви законодаваца за још већим променама.

Реформу програма су у јуну договориле чланице ЕУ након маратонских преговора, а она подразумева фаворизовање малих пољопривредника у односу на велике, преноси агенција Франс прес.

Посланици Европског парламента су, међутим, тражили још веће промене и претили да ће одложити одобрење реформе након крајњег рока за њено доношење који истиче 30. септембра. Европска комисија, које је одредила рок, запретила је да ће блокирати финансирање пољопривредника уколико договор не буде постигнут.

Законодавцима је на крају понуђен компромис у виду додатних средстава за сиромашне фармере. Комесар ЕУ за пољопривреду Дачијан Чолос изјавио је да је одушевљен договором који Заједничкој пољопривредној политици ЕУ (CAP) даје нови правац. На CAP отпада око 38 одсто буџета ЕУ, а национални интереси дуго су блокирали реформу.

Највећи камен спотицања био је утицај реформе на велике пољопривреднике, будући да су се законодавци залагали за доделу више средстава малим фармерима. Према тренутним прописима, 80 одсто средстава у оквиру CAP-а отпада на 20 одсто великих пољопривредних добара, будући да неке земље још субвенције везују за ниво производње.

Реформа, међутим, подразумева да чланице ЕУ морају да осигурају да до 2019. сваки пољопривредник прима најмање 60 одсто просечне националне и регионалне субвенције по хектару. Реформа CAP-а ступа на снагу 2014., а већи део иновација биће увођен постепено.

Погледај: CAP 2014-2020: A long road to reform

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *