02.10.2013., Танјуг

Сточари у Србији нису спремни да се суоче са конкуренцијом из Европске уније, када од 1. јануара буде потпуно либерализован режим спољне трговине, па је неопходно што пре изменити законску регулативу и донети одговарајуће мере…

stocarstvo_nespremnoБЕОГРАД – Сточари у Србији нису спремни да се суоче са конкуренцијом из Европске уније, када од 1. јануара буде потпуно либерализован режим спољне трговине, па је неопходно што пре изменити законску регулативу и донети одговарајуће мере, закључено је на данашњој конференцији „Сточарска производња и придруживање ЕУ“.

Србија сада нема довољну производњу јунетине да би могла да испуни одобрену квоту од 9.000 тона у ЕУ, а с друге стране свињетину не може да извози због вакцинације против свињске куге.

Шеф одељења Европске комисије за ЕУ интеграције и економију Фрик Јанамат (Фреек Јанамаат) поручио је да је за Србију најважније да што пре донесе или измени законска и подзаконска акта, којима се регулише сточарска производња, као и да она што пре буду примењена.

Он је рекао да ће сточарство у сваком случају бити суочено са притиском глобализације, без обзира да ли ће Србија ући у ЕУ или не.

Представник Министарства пољопривреде Ненад Терзић је рекао да Министарство ради на томе и да је управо у току усаглашавање Закона о сточарству са ЕУ, као и доношење подзаконских аката, као и примени стандарда ЕУ.

Према његовим речима, од 1. јанура ће трговина са ЕУ бити либерализована за 80 одсто пољопривредних производа, али ће 20 одсто осетљивих и даље бити заштићено царинама.

Терзић је навео да млечни производи за ЕУ морају да буду третирани на температурама већим од 40 степени, да се престане са вакцинацијом свиња и да се искорени салмонела на фармама живине.

Према његовим речима, извоз млека је могућ и поред повећања дозвољеног афлатоскина у односу на стандарде ЕУ, јер Србија има право на прелазни период прилагођавања.

Такође политика субвенција мора да буде промењена, а проблем је велики број произвођача који испоручују мале количине стоке, па их треба мотивисати на удруживање, како би псотигли повољније услове на тржишту.

Миленко Дјурђевић, власник кланице „Дјурђевић“ из Пећинаца, која има дозволу за извоз у ЕУ, упозорио је да се брзо мора деловати, јер се свињарство у Србији гаси, па ће се због немогућности извоза меса вакцинисаних свиња, кланичари окренути увозу, што ће домаће произвођаче довести у још тежи положај.

Председник Друштва аграрних економиста Србије Миладин Шеварлић је рекао да 90 одсто наших сточара још није свесно шта их чека у ЕУ и навео пример да од 13 новопримељених земаља у ЕУ, чак њих 11 није конкурентно са свињарском производњом. При томе је код њих увоз меса почео да расте много брже од извоза.

Произвођачи у ЕУ добијају много веће субвенције и боље су организовани, па ће у Србији добити тржиште од седам милиона нових потрошача, јер наши сточари ни на домаћем тржишту неће бити конкурентни.

Он је подсетио да је предлагао да се млеко, према количини афлатоксина сврста у три квалитетне и ценовне категорије, како би се произвођачи подстакли да елиминишу тај отров.

Шеварлић је додао и да нисмо искористили могућности бесцаринске размене са земљама ван ЕУ, да направимо дугорочне аранжмане за пласман наших сточарских производа.

Како је Терзић навео да је попис становништва показао да у Србији највише сеоских газдинстава има једну или две краве, Шеварлић је предочио и да је између два пописа нестало 150.000 ситних газдинстава, која су еколошки пожељнија од великих фарми.

Шеварлић је упозорио и на нелогичност, што је Србија пожурила са либерализацијом пољопривредних производа са ЕУ, а при том је једина земља канидат која нема приступ средствима за пољопривреду из предприступних фондова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *