04.03.2011., Tanjug, emg.rs

Резерве пшенице у земљи тренутно су „прилично танке“, јер је извоз са планираних 100.000 тона „отишао“ на око 615.000 тона у календарској 2010. години, изјавио је данас секретар Удружења за пољопривреду ПКС Милан Простран.

„Треба бити крајње рационалан у потрошњи до нове жетве…могуће да све залихе нису пописане у танчине, али је тај биланс очигледно сада напрегнут“, казао је он, додајући да се очекује да влада донесе одређене мере како би се спречиле евентуалне несташице.

Простран је на 12. седници Удружења за пољопривреду навео да је, према прелиминарним подацима Привредне коморе Србије (ПКС), физички обим пољопривредне производње у Србији у 2010. години забележио пад између три и 3,5 одсто.

Простран је на крају свог излагања закључио да „уколико би се одрешиле кесе банака, а аграрни буџет кроз ребаланс био повећан, онда би можда могли очекивати да у овој години бар неутралишемо негативну стопу физичког раста, односно остваримо раст између три и четири одсто“.

Потпредседник ПКС Стојан Јевтић оценио је да се аграр „тренутно налази на најнижој лествици мерено степеном екстензивности – са 28 одсто учешћа сточарства у укупној вредности пољопривредне производње, та граница никада није била нижа“.

Јевтић је казао да ни повећање учешћа аграра на 10 одсто у републичком буџету не може да повуче напред пољопривреду, стабилизује производњу и обезбеди довољне количине хране, уколико се држава не окрене остваривању два приоритета – развоју сточарства и извозном програму…….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *