09.10.2013., Дневник

Идеално је време за сетву, чак је и прилично јефтинија него лане али, ако се суди по њеним почецима, упркос добрим временским и финансијским условима, ратари нису претерано заинтересовани за пшеницу.

setva_jeftinijaРазлог је цена која не обећава много, па ни произвођачи ни стручњаци не очекују значајније повећање површина под хлебним житом. А ако се пшеницом засеје раније прогнозираних 550.000 хектара, биће више него добро.

Ратари с којима смо разговарали жале се на беспарицу и веле да су поново принуђени на то да иду у неповољне паритетне односе с прерађивачима или да се задужују код банака, што је још горе.

Елем, сетва је, по рачуници стручњака Привредне коморе Војводине, око 20 одсто јефтинија него прошле године.

– Инпути су сада знатно повољнији. Рецимо, семенска пшеница иде до 35 динара килограм, а када је реч о минералном ђубриву, у понуди су НПК комбинације, негде мешаних, негде комплексних ђубрива, и она су јефтинија, у зависности од комбинација, 12 до 20 одсто – казао је секретар Удружења за пољопривреду у Привредној комори Војводине Ђорђе Бугарин, додајући да је и гориво јефтиније око четири одсто у односу на исти месец прошле године.

Он очекује да ће, захваљујући јефтинијим инпутима, и површине засејане пшеницом бити веће.

Како год, падавине у првој половини прошле седмице знатно су поправиле влажност површинског слоја, као и залиху продуктивне влаге у дубљим слојевима земљишта, што је уз оптималне температуре земљишта веома повољно за почетак јесење сетве озимих култура, јечма и пшенице. Стручњак новосадског Института за ратарство др Новица Младенов за наш лист каже да је наважнији јесењи посао почео и да се очекује да се до краја ове недеље и у следећој интензивира.

– Најважнија препорука произвођачима је да максимално искористе лепо време у оптималном року сетве – каже Младенов. – Услови што се тиче влаге и темературе веома су повољни. Не треба претеривати са сетвеним нормама зато што је земљиште добре влажности и очекује се, с обзиром на високе температуре, да ће пшеница брзо клијати и нићи.

Када је реч о дубини на којој треба сејати, он саветује ратарима да не иду ни плитко ни дубоко, већ да се определе за оптималну дубину од два до три центиметра. Цео посао у Војводини треба окончати најкасније до краја октобра, вели он. Оптимално је, каже време од 10. до 25. октобра, али и до краја месеца није касно, с обзиром на раније сазревање свих окопавина.

– Кукуруз је махом обран, жетва соје и сунцокрета је при крају и те површине треба прво искористити за сетву – поручује Младенов, додајући и да сетвена припема иде доста добро зато што су услови повољни.

Не улазећи у процене колико ће пшенице ове јесени бити посејано јер више нема некадашњих сетвених планова, овај стручњак препоручује сваком произвођачу који обрађује земљу да има 30 до 35 одсто стрнина на својим површинама.

Поменимо, пољопривредни произвођачи и ове јесени имају право на регрес за купљено дизел-гориво, и то евродизел и гасно уље 0,1, од 6.000 динара по хектару, што умањује цену купљеног горива 50 динара по литру. Продаја регресираног горива је почела 1. септембра, трајаће до 30. новембра а захтеви за регресирање ће се подносити у Управи за трезор до 15. децембра.

С. Глушчевић

Водити рачуна о корову, глодарима…

Републички хидрометеоролошки завод наводи да је током наредних дана потребно прегледати озиме усеве на присуство узрочника болести, као и корова, па по потреби применити заштиту фунгицидима и хербицидима. Такође треба прегледати усеве на присуство глодара – пољских мишева, волухарица… У овом месецу треба заштитити воће од болести и штеточина и тиме смањити инфективни потенцијал за наредну годину

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *