08.10.2013., Дневник

Добра вест за потрошаче стиже из појединих месних индустрија. Цене свињског меса у неким месарама кренуле су наниже, очекује се њихов даљи пад, а пратиће их и цене прерађевина.

meso_jeftinijeУ новосадској Индустрији меса „Матијевић” од данас је свињски бут јефтинији и кошта 459 динара килограм, уместо досадашњих 499 динара. Донедавно је, подсетимо, коштао и 519 динара.

– Очекује се даљи пад цена свињетине, а ових дана појефтиниће и прерађевине од свињског меса. Пратимо дешавања на тржишту и сходно томе и реагујемо. Постоји блага тенденција пада цене живе ваге па смо и ми кориговали ценовнике наниже – каже за „Дневник” директор аграра у компанији „Матијевић” Зоран Матијевић.

Он додаје да се цена фармских товљеника ових дана креће од 175 до 190 динара килограм, што је, пак, условљено појефтињењем кукуруза. Нови кукуруз је добрано јефтинији од лањског, што се већ одразило на производњу товљеника и меса, премда се пуни ефекат пада цене жутог зрна не може очекивати одмах јер је још увек у оптицају и оно од прошле године. Наш саговорник каже да свиња има довољно у понуди.

– Домаће тржиште товљеника је стабилно, нема потребе за увозом свиња. Иначе, увозу се прибегава спорадично да би се спречило дивљање цена на домаћем тржишту у периоду када свиња недостаје – каже Матијевић, додајући да, и када има потребе за увозом, то није у великом обиму.

У новосадској компанији „Универекспорт”, у чијем окриљу послује индустрија меса и месних прерађевина АД „Бачка”, такође су спустили цене свињетине.

– Прошле недеље месо је снижено три до пет одсто. Јефтинија је жива стока па смо у складу с тим кориговали цене. Још увек то, међутим, није значајно појефтињење јер је ограничавајућа околност пад сточног фонда – каже за наш лист Оливера Ћирковић из „Универекспорта”, уз напомену да се у АД „Бачка” продаје месо од домаће сировине, с властите фарме.

Ваља очекивати да наредних дана цене оборе и месне индустрије које то до сада нису урадиле. Поменимо, прошле недеља је на Продуктној берзи у Новом Саду кукуруз овогодишњег рода коштао 13,86 динара, односно 12,83 динара без ПДВ-а. То је добрано ниже него лане, када се за килограм нудило од 23 до 25 динара. Берзански стручњаци кажу да је такву цену немогуће остварити ове године, а основни разлог за то је знатно већа понуда кукуруза него што је то био случај 2012.

Принос кукуруза у свету ове године је рекордан и износи 970 милиона тона. Његова производња у свету је у односу на прошлу годину већа 12 посто, а у Србији чак 80 процената, веле на Берзи. Међутим, и поред тога што је због веће понуде откупна цена кукуруза снижена, она је ипак виша него што се пре рецимо месец дана прогнозирало да ће бити. Такође, треба узети у обзир да се. за разлику од неких других, та пољопривредна култура продаје током целе године, тако да преостаје да сачекамо и видимо шта ће се дешавати у наредном периоду. Али, с обзиром на то да се цена кукуруза одражава на цену меса и месних прерађевина, ниже цене кукуруза узрокују пад цена меса, али такав ефекат не треба очекивати одмах.

– Примера ради, када пољопривредник гаји свињу, потребно је да је тови одређени број месеци. С обзиром на то, принуђен је да за њену исхрану троши кукуруз који је прибавио пре неколико месеци, када је он продаван скупље. Значи, не постоје услови да месо појефтини истог оног тренутка када се смањи откупна цена кукуруза. Али, цене меса и месних прерађевина сада треба да буду ниже – поручују берзански стручњаци. С. Глушчевић

Родна година зауставила поскупљења

Директор Института за економику пољопривреде Драго Цвијановић указује на добру пољопривредну годину и подсећа на то да, рецимо, род пшенице какав смо имали ове сезоне није забележен годинама.

– Ове године род је био фантастичан. Самим тим, то утиче на цене меса, млека и, логично, њихових прерађевина. То је узрок стопирања поскупљења хране и чак појефтињења – објашњава Цвијановић, али додаје да постоји још један разлог који је погурао ценовнике нанаже, а то је пад куповне моћи грађана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *