15.10.2013., Танјуг

БРИСEЛ – Eвропска комисиjа jе задовољна што jе Србиjа ревидирала став и пристала на очување постоjећих квота цигарета из Хрватске, изjавио jе Петер Стано, портпарол комесара за проширење Штефана филеа.

cigarete_hrvatskaСпор између Србиjе и Хрватске избио jе након што jе Србиjа затражила да се Хрватскоj, коjа jе летос постала чланица EУ, одузме привилегиjа на извоз цигарета у Србиjу по тарифи четири пута нижоj од оне коjа важи за остале чланице Униjе, а коjе jе уживала док jе била чланица ЦEфTA (Централноевропски споразум о спољноj трговини).

„Србиjа jе након конструктивне дискусиjе променила своjу позициjу и прилагодила Споразум о стабилизациjи и придруживању (С СП) тако да се очува традиционални проток робе у складу са регулативом коjу jе донедавно важила унутар ЦEфTA“, навео jе Стано у саопштењу.

Позициjа Србиjе jе била да Хрватска, након напуштања ЦEфTA и учлањења у EУ, мора да се одрекне повлашћеног односа коjи jе уживала на основу раниjе важећег споразума.

Eвропска комисиjа jе, међутим, заузела супротно становиште, са образложењем да jе обичаj да нове чланице EУ задрже привилегиjе коjе су имале у оквиру регионалних трговинских уговора.

Kако jе Танјуг раниjе jавио, критика властима у Србиjи због инсистирања на повећању даџбина на увоз цигарета из Хрватске била jе увршћена и у нацрт годишњег извештаjа Eвропске комисиjе о напретку Србиjе у европским интеграциjама.

Стано ниjе могао да одговори на новинарско питање када jе и на ком нивоу став Београда о овом питању промењен, али jе нагласио да jе Kомисиjа задовољна што jе до те промене дошло.

Истовремено, он jе указао да EK jош разматра захтев Србиjе да jоj се заузврат повећа квота за бесцарински извоз шећера у EУ.

„Kомисиjа jе спремна да размотри захтев Србиjе у оквиру одговараjуће процедуре предвиђене С СП током преговора чиjи се поцетак очекуjе у блискоj будућности“, рекао jе Стано.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *