01.11.2013., Танјуг

Извоз пољопривреде и прехрамбене индустрије Србије показује знаке опоравка од јануара до септембра, па би његова вредност, према проценема стручњака, до краја године требало да достигне 2,6 милијарде долара.

izvoz_manji_013БЕОГРАД – Извоз пољопривреде и прехрамбене индустрије Србије показује знаке опоравка од јануара до септембра, па би његова вредност, према проценема стручњака, до краја године требало да достигне 2,6 милијарде долара.

Динамика раста увоза је стабилна и у функцији је допуне асортимана понуде робе за широку потрошњу и сировина за потребе прерађивачке индустрије. Очекивања су да ће овогодишњи увоз достићи око 1,5 милијарде долара.

Уз поменута кретања, очекује се суфицит у спољнотрговинској размени од 1,1 милијарде долара.

Подаци Републичког завода за статистику Србије (РЗС) показују да је у билансу размене пољопривреде и прехрамбене индустрије Србије с иностранством у периоду јануар-септембар остварена вредност извоза од 1,9 милијарди долара, што представља пад од 6,04 одсто у односу на исти лањски период.

Учешће аграрног у укупном робном извозу износило је 17,76 одсто.

Истовремено, вредност увоза у висини од 1,1 милијарде долара је за 12,2 одсто већа од оствареног у периоду јануар-септембар 2012. години, са учешћем у укупном робном увозу од 6,75 одсто.

Суфицит у спољнотрговинској размени пољопривредно-прехрамбених производа у истом периоду, има пад од 23,39 одсто и износи 792,9 милиона долара, а стопа покривености увоза извозом је 171,7 одсто.

Најважнији производи аграрног порекла у извозу, током периода јануар-септембар су обична меркантилна пшеница (154,9 милиона долара), смрзнута малина (133,7 милиона долара), рафинирани шећер (105,8 милиона долара) и рафинирано уље од сунцокрета (63,2 милиона долара).

Извезено је пиво од слада (58,9 милиона долара), меркантилни кукуруз (57,7 милиона долара) и цигарете које садрже дуван (54,9 милиона долара).

Посматрано по одсецима, у извозу доминирају робне групе: воће и поврће, са оствареним извозом у вредности од 471,7 милиона долара и учешћем од 4,4 одсто у укупном робном извозу и жита и производи на бази жита, у вредности од 427,3 милиона долара, са учешћем од четири одсто у укупном робном извозу.

На увозној страни, међу аграрним производима, доминира традиционално група „“неконкурентних““ производа – сирова кафа (60,6 милиона долара), свеже банане (28 милиона долара), поморанџе (20 милиона долара) и мандарине, клементине и остали агруми (5,7 милиона долара).

Од осталих производа у увозу потребно је истаћи цигарете које садрже дуван у вредности од 39,1 милион долара.

По оствареној вредности у увозу најзаступљенији су одсеци: воће и поврће са вредношћу увоза од 230,1 милион долар, са оствареним суфицитом од 241,6 милиона долара и са учешћем у укупном увозу од 1,5 одсто и кафа, чај, какао и зачини у вредности од 148,6 милиона долара, дефицитом од 94,4 милиона долара и учешћем у укупном увозу од један одсто.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *