01.11.2013., РТС

Вештачко ђубриво које је увезено од 2009. до 2011. имало је три пута већи ниво радиоактивности од дозвољеног. Ђубриво је највероватније завршило на њивама, а последице ће се тек утврдити. Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења мимо закона издавала мишљење за увоз таквог ђубрива, кажу у надлежном министарству.

У последње две године у Србију је увезено вештачко ђубриво чији је ниво радиоактивности већи од дозвољеног. То је, како наводи Министарство енергетике, било могуће јер је Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења мимо закона издавала мишљење за увоз таквог ђубрива.

Soja (р)Спорнија је количина увезена од 2009. до 2011. када је ниво радиоактивности тог ђубрива био три пута већи од дозвољеног. Ђубриво је највероватније завршило на њивама, а последице ће се тек утврдити.

Од 2011. до 2013. у Србију је стигло 140.000 тона ђубрива. У Агенцији за заштиту од јонизујућег зрачења не желе да коментаришу одлуку претходног руководства, којом је дозвољен увоз. Ипак, на ниво радиоактивности не гледају исто као Министарство енергетике.

Директор Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења Слађан Велинов каже да не постоји опасност по здравље људи.

„За сва увезена ђубрива од момента доношења правилника урађено је мерење радиоактивности и процена ризика. Процена ризика показала је да не постоји опасност по здравље људи и по животну средину“, рекао је Велинов.

Ксенија Хајдуковић из Министарства енергетике каже да је Агенција за тај период давала мишљење које је било мимо закона.

„Утврђено је да је у периоду од новембра 2011. до марта 2013. Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења издавала мишљења за увоз вештачког ђубрива и сировине за производњу вештачког ђубрива, са повећаним количинама радионуклеида, наравно, мимо закона“, рекла је Хајдуковић.

Ни пре 2011. није било боље. Министарство пољопривреде је 2009. године донело правилник којим је у минералном ђубриву утростручена горња граница радиоактивних материјала, са три хиљаде на 10.000 бекерела.

Увезено је готово три милиона килограма таквог ђубрива. Претпоставља се да је већ на њивама.

Влада Удовичић са Института за физику објашњава да је изузетно опасно ако има десет хиљада бекерела радиоактивних материја у вештачким ђубривима.

„Права евиденција нема информације о ђубриву и концентрацијама урана које су расуте по нашим њивама“, рекао је Удовичић.

У Министарству пољопривреде не знају да ли је спорно ђубриво завршило у ланцу исхране. Кажу да су увезене компоненте за ђубриво, чије се дејство ублажава када се помешају са осталим састојцима. Стручњаци не мисле тако.

Уранија Кузмидис Лубурић из Нуклеарних објеката Србије каже да штета није велика, али и да ће у ланцу исхране на крају та повећана доза ипак бити гора него да је нема.

Сва сазнања о овим случајевима, Министарство енергетике проследило је полицији. Наложен је надзор над Агенцијом за заштиту од јонизујућег зрачења, која је припремила нови Правилник за уређење те области.

Иначе, против некадашњег министра пољопривреде Саше Драгина поднета је кривична пријава. Сумња се да је 2009. учествовао у доношењу правилника којим је повећана горња граница радиоактивне контаминације у неорганском ђубриву.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *