4. април 2011., Вести ВРС

Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије саопштило је данас да је на молбу удружења пољопривредника продужен рок за обнову регистрације пољопривредних газдинстава до 30. априла.

Од ове године пољопривредници обављају обнову регистрације свог газдинства само уколико имају неке промене, а ако промена нема у односу на претходну годину, они треба да доставе само изјаву о томе.

Образац за ову сврху је упућен пољопривредницима на кућну адресу и они не морају да долазе у Управу за трезор, као што је то био случај претходних година.

Да би се регистровало пољопривредно газдинство, неопходно је да у газдинству постоји најмање 0,5 хектара пољопривредног земљишта, а за обављање сточарске, виноградарске или повртарске производње (стакленици и пластеници), односно за обављање других облика пољопривредне производње (узгој рибе, гајење печурака, пужева, пчела), довољно је коришћење и мање површине.

Газдинство могу регистровати физичка и правна лица, као и предузетници, и регистрација се обавља веома брзо, а газдинства не плаћају никакву накнаду за упис новог газдинства, односно обнову регистрације постојећег газдинства.

Уколико пољопривредници или правна лица желе да се упишу у Регистар пољопривредних газдинстава, неопходно је да се обрате локалној филијали Управе за трезор Министарства финансија где ће добити све податке и формуларе.

Министарство је први пут успоставило Регистар пољопривредних газдинстава 2004. године како би се прикупили сви релевантни подаци који се користе за планирање мера у области пољопривреде, лакшу комуникацију са пољопривредницима, као и подаци на основу којих пољопривредник остварује право на субвенције.

Из наведених разлога је од кључне важности за пољопривредна газдинства да пријаве тачне податке у Регистар пољопривредних газдинстава јер у супротном могу изгубити право на поједине субвенције, наводи се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *