02.11.2013., Танјуг

У периоду од новембра 2011. до марта 2013. године у Србију је увезена већа количина вештачког ђубрива и сировина за његову производњу за коју је установљено да садржи већи ниво радиоактивности од дозвољеног, потврђено…

Soja (р)БЕОГРАД – У периоду од новембра 2011. до марта 2013. године у Србију је увезена већа количина вештачког ђубрива и сировина за његову производњу за коју је установљено да садржи већи ниво радиоактивности од дозвољеног, потврђено је данас Танјугу у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине.

Целокупна документација о том случају достављена је Министарству унутрашњих послова.

Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине је пре свих уочило неправилности око увоза вештачког ђубрива и због тога је већ пролетос предузето више мера на њиховом отклањању, кажу у том министарству.

Ванредним инспекцијским надзором, који су службе Министарства енергетике и Института за примену нуклеарне енергије предузеле од 19. до 23. априла утврђене су неправилности приликом увоза вештачког ђубрива и сировина за његову производњу у периоду од новембра 2011. до марта 2013. године.

Утврђено је да је у том временском периоду Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења мимо закона издавала мишљења за увоз робе која превазилази ниво дозвољених количина радионуклеотида, позивајући се на правилнике које је неовлашћено донео Управни одбор агенције.

Министар енергетике Зорана Михајловић је након тога затражила списак свих мишљења које је агенција издала правним лицима и предузетницима за увоз вештачког ђубрива као готовог производа, као и сировина за његову производњу.

Министар енергетике је након тога 17. априла наложила хитан управни надзор над агенцијом.

Како наводе у мнистарству, извршен је ванредни инспекцијски надзор над свим овлашћеним правним лицима за гамаспектрометријска мерења, ванредна инспекцијска контрола свих великих произвођача вештасчких ђубрива, као и контрола свих лица која су учествовала у промету увезених минералних ђубрива.

Погледај : Радиоактивно ђубриво на њивама?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *