10.11.2013., ФоНет, РТВ

Истраживање показују да су у последњих годину дана трошкови живота, а посебно хране, од свих земаља региона највише поскупели у Србији за 12,9 одсто.

potrosacka_korpaБЕОГРАД – Анализа резултата пословања белгијског „Делеза“ у Србији, а у којој се као један од разлога за велике губитке наводи пад куповне моћи и тражње, као и висока инфлација који озбиљно оптерећују читав сектор трговине, па из године из годину све скромније живимо, тако да нам је, рецимо, куповна моћ, тренутно, чак 50 одсто мања него у Црној Гори.

Недавно објављено истраживање агенције ГфК показује да 7,2 милиона становника Србије на располагању има укупно 22 милијарде евра, односно 3.032 евра по становнику, пише Блиц.

У региону Београда, по том истраживању, живи 23 одсто становника Србије који у рукама држе готово 30 одсто расположиве куповне моћи читаве земље. Просек годишње куповне моћи једног Београђанина износи 3.891 евра и 28 одсто је већи од државног просека.

„На другом месту, такође са куповном моћи изнад просека је Војводина, у којој се истиче Јужнобачки округ с Новим Садом. За разлику од Београда и Новог Сада куповна моћ у Шумадији, западној, јужној и источној Србији је испод просека, а посебно слабу куповну моћ имају окрузи југоисточне Србије“, наводи ГфК.

Истраживање сајта Макроекономија.орг показује да су у последњих годину дана трошкови живота, а посебно хране, од свих земаља региона највише поскупели у Србији за 12,9 одсто. Рекордери смо и у скоку цена безалкохолних и алкохолних пића, дувана, кафе, намештаја…

Међу 42 земље које су биле предмет истраживања, на првом месту је Лихтенштајн, где је годишња куповна моћ по становнику 58.844 евра. За њим следи Швајцарска (36.352 евра), затим Норвешка (31.707), а међу првих десет су и остале скандинавске земље. На зачељу Европе је Молдавија која са 1.284 евра, наводи се.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *