11.11.2013., Бета, РТВ

ВАРШАВА – У Варшави је данас почео глобални самит о клими, COP19, на којем ће више од 12.000 учесника из 195 земаља и међународних организација покушати да припреме компромисе у вези са с борбом против климатских промена за наредни самит у Паризу, 2015. године.

COP19-300Од варшавске конференције, која ће трајати до 22. новембра, не очекују се пресудне и кључне одлуке, већ да утре пут париском самиту и обезбеди да се у француској престоници усвоји нови споразум о заједничкој борби против климатских промена који би заменио стари Протокол из Кјота. Он престаје да важи 2020. године.

Пољски министар животне средине Марћин Королец оценио је да је достизан циљ да се у Паризу усвоји нови споразум, а услов за то је да се у Варшави утаначи и договори прецизан календар глобалних преговора о клими.

На дневном реду варшавског самита важно место заузима питање финансирања борбе против глобалног загревања и климатских промена.

„Знам да много људи сумња, али климатске промене су чињеница и ниједна земља им неће побећи, ни богата ни сиромашна. Погрешан је приступ када се на прво место поставља проблем финансирања борбе против глобалног загревања“, казао је уочи самита бивши генерални секретар УН Кофи Анан.

Анан је пред климатски самит УН указао да се борба против климатских промена не може препустити само политичарима, већ се морају мобилисати цела друштва, премда је признао да у овом тренутку кризе, незапослености и неизвесности око радних места та мобилизација неће бити нимало лака.

Пољска као домаћин самита први пут на овој конференцији организује сусрет с привредницима који су често главни противници увођења за њих скупих мера заштите животне средине.

На Народном стадиону у Варшави, који је од 8. до 22. новембра у време самита привремено територија УН, првих шест дана је резервисано за заседања разних тела и група УН задужених за климу, док ће се у другом делу самита окупити највиши представници учесница климатске конференције.

Главни изазов и у Варшави и касније у Паризу јесте да највеће земље и највећи загађивачи прихвате обавезе у вези са заштитом животне средине. То су Кина са 23 одсто светских емисија гасова стаклене баште, САД са 15 одсто, ЕУ са 11 одсто и Индија и Русија са по пет одсто.

„За успех преговора неопходно је да нови споразум узме што је више могуће у обзир различите националне околности и способности за смањење емисија угљен диоксида. А то значи различите обавезе за поједине државе“, казао је шеф делегације САД на самиту и специјални изасланик те земље за климатске промене Тод Стерн.

Уочи самита пољски националисти одржали су у Варшави свој мини антисамит на коме су оптужили развијене земље да преко борбе против глобалног загревања настоје да униште конкуренцију мање развијених земаља.

„Редукција емисија угљендиоксида је елемент притиска развијених привреда које имају мању потрошњу енергија на наше привреде у развоју које троше више енергије“, казао је лидер пољских радикала из Националног покрета Роберт Виницки.

COP19-540

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *