04.11.2013., Танјуг

Нов режим трговине цигаретама са ЕУ ступиће на снагу следеће године, најавили су данас представници ресорних министарстава, а из дуванске индустрије су поручили да је најважније да подела квота буде транспарентна како…

cigarete_rezimБЕОГРАД – Нов режим трговине цигаретама са ЕУ ступиће на снагу следеће године, најавили су данас представници ресорних министарстава, а из дуванске индустрије су поручили да је најважније да подела квота буде транспарентна како би се спречиле евентуалне махинације и корупција.

Помоћик министра унутрашње и спољне трговине Бојана Тодоровић изјавила је Танјугу да нови режим трговине на снагу неће ступити сигурно пре фебруара 2014. године.

Она је рекла да је Србија у контакту са Европском унијом, и да се ради на финализирању протокола који ће морати да се парафира и односи се на адаптацију Споразума о стабилизаицји и придруживању.

“Када се оконча технички рад на протоколу, онда ће измене ступити на снагу”, рекла је Тодоровић у Скупштини Србије, где је учествовала на седници Одбора за пољопривреду.

Она је подсетила да ће за целу ЕУ, квота бити 1.625 тона по повлашћеној царини од 15 одсто, а преко те количине по царини од 57,6 одсто и указала да више није реч о квоти за Хрватску, јер је она сада чланица ЕУ, тако да се режим увоза договара са Унијом, а не са појединачним земљама.

Тодоровић је рекла да Србија има много повољнију ситуацију за извоз цигарета у Хрватску, јер се примењује режим трговине који важи за Европску унију, што значи да извоз цигарета у Хрватску нема више царину 38 одсто, него нула одсто.

Државни секретар Министарства пољопривреде Данило Голубовић рекао је Танјугу да ће квоте бити подељене транспарентно, и да ће за 15 до 20 дана бити познат тачан датум када ће те измене ступити на снагу. Он је додао да ће јавност бити благовремено обавештена о свему.

Директор корпоративних послова Бритиш Американ Тобака (БАТ) Срђан Лазовић оценио је да ће прихватање квоте од 1.625 тона сигурно имати негативне последице по домаћу дуванску индустрију, а да ће њихове размере зависити од начина дистрибуције усвојене квоте.

“Уколико квота буде дистрибуирана на нетранспарентана начин, то ће бити огромно подручје за малверзације и корупцију”, казао је Лазовић, додајући да је једини исправан начин да квоте буду расподељене по унапред утврђеним критеријумима, који ће бити јасни свим тржишним играчима.

Према његовим речима, та квота “на папиру” кошта пар милиона евра, а реално 50 до 60 милиона евра годишње.

“За пар година, та вредност ће достићи 150 до 200 милиона евра, јер ће акцизе да иду на горе”, додао је Лазовић.

Директор корпоративних послова компаније Јапан тобако интернешнл (ЈТИ) Горан Пекез упозорио је да је дуванска индустрија у Србији већ трпи годишњу штету од 20 милијарди динара због шверца дувана.

Председник Одбора за пољопривреду Александар Сенић изјавио је да у дуванској индустрији ради око 130.000 људи, да приходи од акциза у 2012. години чинили 11 одсто прихода буџета, као и да дуванска индустрија доприноси са 2,6 одсто БДП.

Ниво страних инвестиција, како је додао, у дуванску индустрију износи преко 1,2 милијарде евра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *