14.11.2013., Новости, А. Крсмановић

Због ниске откупне цене, посејано дупло мање пшенице него прошле године. До сада засејано само 350.000 хектара. За домаће тржиште 1,4 милијарде тона.

zito-setva-3ЗБОГ ниске откупне цене жита Србија би, упркос овогодишњем рекордном роду, наредне године могла да дође у ситуацију да увози пшеницу! Према досад прикупљеним подацима, овогодишња сетва је за половину мања од лањске.

Наиме, овогодишњи рекордни род пшенице од три милиона тона највећи је у последњих сто година. Међутим, због ниске пшенице сељаци немају новца за сетву, па се процењује да је до сада посејано само 350.000 хектара!

– За домаће тржиште неопходно је годишње 1,4 милиона тона, што значи да не само да нећемо извозити, већ ћемо доћи у ситуацију и да увозимо пшеницу – упозорава Александар Сенић, председник скупштинског Одбора за пољопривреду. – Држава није адекватно реаговала. Пшеница је у августу откупљивана за 20 динара са ПДВ, а већ сада се продаје за 21 динар.

На расправи Одбора о буџетским средствима намењеним пољопривреди, закључено је да су средства за пољопривреду у буџету за наредну годину за три милијарде динара мања него за ову. Ове године за овај сектор било је предвиђено 49 милијарди, а ове 45. Више од 90 одсто новца биће дато за субвенције и инсвестиције, а велики део средстава очекује се од бесповратних европских ИПА фондова.

– Није реално очекивати тај новац, јер није урађена акредитација за ИПА фондове и, највероватније, неће ни бити до краја наредне године – каже Сенић. – Држава мора да уреди области откупа, субвенција и робних резерви, да се не би појављивали картели.

Дујовић, члан Одбора за пољопривреду, нагласио је да је толико родна година да се у Смедереву килограм јабука продаје за три динара и нема ко да их откупи, јер нема довољно хладњача, а увозници су већ пласирали робу у супермаркете где се килограм продаје од 45 динара.

На аграрни буџет реаговала је и Асоцијација пољопривредника који сматрају да ће регистрована пољопривредна газдинства наредне године, када се укине царина на увоз робе, бити препушена тржишту. Дуг државе према пољопривредницима износи 15 милијарди динара и већи део смањеног аграрног буџета биће намењен исплатама дугова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *