17.11.2013., Танјуг

БEOГРAД – Државни секретар Mинистарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникациjа Драгован Mилићевић изjавио jе данас да ће аграрни буџет за 2014. годину бити, наjвероватниjе, на нивоу овогодишњих 47 милиjарди динара, оцењуjући да држава не може да издвоjи више средстава за субвенциjе у пољопривреди због укупне економске ситуациjе у земљи.

poljo-budzet„Aграрни буџет jе мали у односу на потребе домаће пољопривредне производње и он jе дефинисан према тренутним могућностима републичког буџета за наредну годину и одраз jе стања jавних финансиjа наше земље“, обjаснио jе Mилићевић у изjави Танјугу и додао да су могућа незнатна кориговања аграрног буџета, када се буде расправљало о Предлогу закона о буџету за 2014. годину у Скупштини Србиjе.

Према његовим речима, таква ситуациjа са аграрним буџетом била jе прошле и ове године, а нажалост, могуће jе да ће се она наставити и неколико наредних година.

„Нисмо богата држава да можемо значаjно да стимулишемо пољопривредну производњу“, оценио jе државни сектретар спољне и унутрашње трговине, напомињући да ће се у наредноj, као и овоj години регресирати производња млека, горива за сетву, набавку ђубрива…

Штедња и стање у jавним финансиjама биће велики ограничаваjући фактор за субвенциjе у пољопривреди и Србиjа ће у 2014. години имати и даље релативно скупу производњу у аграру, оценио jе Mилићевић и предочио да развиjене земље, коjи су и велики извозници пољоривредних и прехрамбених артикала, смањуjу производњу, иако даjу много веће субвенциjе своjим ратарима и сточарима.

Mилићевић jе обjаснио да jе проблем у томе што се наjвећи део светске производње у аграру односи на базне продукте (пшеница, кукуруз, соjа…), коjи су и берзански артикли, а њихову цену одређуjе тржиште, тако да светске цене пољопривредних производа утичу и на кретања на тржишту пољопривредних производа у Србиj.

Државни секретар jе навео да jе у протеклих 30 година просечна цена кукуруза на светским берзама била око 162 долара по тони, тако да Србиjа не може да буде конкурентна jер jе производна цена домаћег кукуруза на нивоу те цене, а да нема субвенциjа, домаћи произвођачи би били у ситуациjи да извозе ту житарицу без зараде.

Mилићевић сматра да Србиjа не би требало да извози базне пољопривредне производе у сировом стању, већ да их преради и као прехрамбене арикле извезе по далеко већоj цени, што би могло и да донекле поправи спољно-трговински биланс земље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *