03.12.2013., Новости

Зарада трговаца у Србији знатно је већа него у земаљама региона и Европске уније и просечно износи 21,3 одсто, а главни разлог је недостатак праве конкуренције на тржишту.

marže_veceТРГОВАЧКЕ марже у Србији знатно су веће него у земљама региона. У 2011. години просечна маржа у Србији износила је 19,7 одсто, док је у 2012. порасла на 21,3 одсто. То је пет до 10 одсто више него у комшилуку и Европи. Једини разлог је недостатак конкуренције, која уз долазак великих трговинских ланаца може да утиче на снижење цена на тржишту, рекао је у уторак Расим Љајић, министар трговине на регионалној конференцији о развоју тржишта робе широке потрошње „ФМЦГ сектор до 2020“.

Како је истакао, тржиште Србије вреди 70,6 милијарди долара, а процене показују да ће уз очекивани раст до 2016. године порасти до 105 милијарди долара.
– Наше тржиште, у регионалном смислу је без конкуренције, имајући у виду величину тржишта и стартну основу која је ниска, па самим тим Србија постаје потенцијално тржиште за страна улагања – изјавио је Љајић. – Очекивани раст тржишта од педесетак одсто показује да тржиште Србије нема конкуренције у региону, што се види у поређењу са Хрватском, чији је очекивани раст 15,5 одсто или Словеније испод 10 одсто.

Када је реч о концентрацији „топ десет“ највећих трговачких ланаца, у Србији је износио 18 одсто 2003. и 40 одсто 2011. године. Учешће највећих трговинских ланаца у земљама ЕУ је изнад 50 одсто, а у скандинавским земљама чак и до 80 процената. Љајић је казао да економска криза утиче на успоравање тог процеса на нашем тржишту, али је евидентан пад промета у региону у малопродаји, који у Србији износи 8,3 одсто, у БиХ 8,7 одсто, у Словенији пет одсто… Пре шест година просечан рачун потрошача у Србији био је 500, а данас 365 динара.
– У плану је рад на законској регулативи, која ће ићи у правцу либерализације трговине, зато што је неопходно стварање пословног амбијента за долазак страних инвеститора и трговинских ланаца – истакао је министар трговине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *