06.12.2013., РТВ (Драгана Думонић)

НОВИ САД – Увоз свињског меса из Европске уније у последњих пет година повећан је осам пута, а примена Споразума о сарадњи и придруживању Србије од 1. јануара 2014. године и ново смањење царина, додатно ће га увећати.

svinje-uvoz-povНадлежни из Министарства пољопривреде уверавају фармере да ће значајна средства из аграрног буџета бити уложена у сточарство. За неке гране попут домаћег свињарства то би требало да буде заначајна финасијска инјекција, јер је сточни фонд значајно смањен.

Иако производњу у свињарству карактерише наизменични скок и пад цена живе мере, последњих година много су дужи периоди ниских откупних цена и хаоса на тржишту живе стоке, где кланичари и накупци постављају услове произвођачима, а држава не интервенише.

Тако је Владимир Недимовић из Доњих Петроваца изгубио 4.000 евра на последњем турнусу када је кланичар мимо договора снизио цену килограма живе ваге са 190 на 170 динара и то оправдао тиме што се месо због беспарице слабо продаје . Недимовић тврди да је у то време увежен повећи контигент свињетине из ЕУ, па је самим тим стао откуп. Кланичар је сачекао да цене и психолошки падну да би затим наставио са откупом.

И Драго Зукић из Врбаса ушао је пре две и по деценије са великом амбицијом у производњу товљеника и изградио објекте за 3.000 комада. Након вишеструких губитака због обарања откупне цене цео бизнис је са фирме са 23 запослена свео на породично газдинство. Каже да у ову област држава мора увести ред. Ако су захтеви према фармерима повелики, морају се контролисати и кланице и трговци.

Нови аграрни буџет предлаже да фармери кредите којима су се задужили код државе или код банака враћају робно, у месу. То је облик планске привреде којој се Европа враћа, посебно у пољопривреди, а које се ми одричемо, иако је у прошлости давала резултате.

А плански се од јанура 2014. смањује царина на увоз свињског меса из ЕУ са 15 на девет одсто. Процењује се да нам због тога следи даљи пад домаће производње и експлозија увоза меса животиња које су храњене генетски модификованом сојином сачмом. Домаћи стручњаци већ дуго упозоравају да Србија годишње губи две милијарде евра, само зато што уместо производа од меса извози кукуруз у ринфузи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *