14.12.2013., Танјуг

БEOГРAД – Из Србиjе jе од почетка jула извезено милион тона пшенице, што jе апсолутни рекорд свих времена, а домаће хлебно жито пробило се и на нова тржишта, као што jе Aфрика, изjавио jе Танјугу директор удружења „Жита Србиjе“ Вукосав Саковић.

psenica_izvoz_rekРекордан jе и извоз сунцокрета, ког jе за три месеца на страна тржишта пласирано 110.000 тона, док jе од бербе извезено 400.000 тона кукуруза, што jе такође задовољаjући резултат, навео jе Саковић.

Oн jе указао да jе укупна вредност извоза житарица из Србиjе од почетка ове економске године износила око 300 милиона евра, напоменувиши да годишњи девизни прилив од извоза те робе износи између 600 милиона и милиjарду евра.

Oсврнувши се на извоз пшенице за коjу економска година почиње 1. jула и траjе до 30. jуна наредне године, Саковић jе указао да наjвећу корист од рекордног извоза оствареног за пет месеци имаjу – пољопривредници.

„Да ниjе извоза, цене би биле знатно ниже и остале на нивоу на коме су биле у самоj жетви, па и по тоj, нижоj цени не би имао ко да купи сав таj тржишни вишак“, обjаснио jе Саковић.

Oн jе указао да jе неопходно радити на даљем унапређењу извоза за наредне године, пре свега инсистирањем на томе да се пшеница у будућим жетвама складишти и плаћа по групама квалитета.

„Mи смо jедна од ретких земаља извозница коjа то нема разрађено, а неопходно jе да бисмо постигли боље цене и наградили произвођаче коjе производе квалитетну пшеницу“, указао jе Саковић, додаjући да први корак у том смеру треба да предузме држава, односно Дирекциjа за робне резерве.

Oн jе напоменуо и да се очекуjе да ће до краjа економске године бити извезено jош наjвише 400.000 тона пшенице, као и да би извоз веће количине направило и проблем на домаћем тржишту.

Kада jе реч о роду пшенице, Саковић jе казао да су два податка „у оптицаjу“ – статистички коjи jе 2,6 милиона тона, и процене Жита Србиjе добиjене на основу података произвођача коjе износе три милиона тона.

Говорећи о извозу кукуруза, ми имамо више од два милиона тона вишкова те житарице, а од почетка бербе и економске године коjа за кукуруз почиње 1. октобра, извезли смо 400.000 тона, без иjедне примедбе када су у питању токсини, нагласио jе Саковић.

Oн jе додао да jе наша роба прошла ригорозне контроле EУ и Jужне Kореjе, где jе пласирано пола од укупно извезене количине.

Раниjе jе било уобичаjено да пре бербе имамо продато од 500.000 до 700.000 тона, али ове године смо успели мало да продамо, jер су купци чекали резултате контроле, обjаснио jе Саковић.

Саковић jе додао да, с обзиром на симболичну претходно уговорену количину, можемо бити задовољни резултатима у извозу кукуруза.

Oн jе апеловао на све извознике кукурузног брашна, паленте и неких других производа од кукуруза да пре него што извезу, добро обрате пажњу да ли су ти производи направљени од кукуруза прошлогодишњег рода, како не би дошло до нових проблема у извозу.

Саковић jе на краjу подсетио да jе овогодишњи род кукуруза око шест милиона тона, па постоjи реална могућност да се до краjа економске године приближимо раниjе забележеном извозном рекорду од 2,4 милиона тона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Предходни чланак
«