20.12.2013., Танјуг

ПЕКИНГ – Кина је одбила да увезе 545.000 тона америчког кукуруза за који се утврдило да сади недозвољене генетски модификоване серије, саопштила је данас кинеска агенција за безбедност хране.

GMO_kukuruz_kinaКинеска влада промовише ГМО усеве да би повећала прозиводњу хране, али наилази на противљење критичара, који доводе у питање безбедност употребе таквих усева, поготово оних увезених из САД, преноси агенција АП.

Недозвољена врста МИР162 откривена је у 12 пакета кукуруза у шест контролних станица, наводи Агенција за надзор квалитета, инспекцију и карантин, додајући да ће кукуруз бити враћен у САД.

Агенција је такође позвала америчке власти да пооштре контролу при извозу, да би се осигурало да се недозвољене врсте не шаљу у Кину.

Пекинг је 1997. дозволио увоз првих ГМО усева соје, а власти раде на развоју усева који би доносили већи принос или били отпорни на инсекте без употребе пестицида.
Вест из јуна да је Кина одобрила увоз три нове врсте ГМО соје изазвала је бес критичара, који наводе да су такви производи опасни. Министарство пољопривреде лансирало је јавну кампању да ублажи забринутост и увери грађане да су критике неосноване.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *