12.12.2013., Танјуг

НОВИ САД – Гајење свиња у Србији је угрожено, због застарелих прописа у области здравства, или зато што их уопште нема, истакнуто је на данашњем састанку Групације ветеринарских служби Привредне коморе Србије.

svinjarstvo_ugrozenoКланична и прерађивачка индустрија не могу да извозе свињско месо због вакцинације против класичне куге свиња, али и због недостатка животиња, речено је на скупу у Привредној комори Војводине.

Констатовано је да Србији недостаје и репроцентар за производњу приплодног материјала, да је семе регистрованих произвођача под контролом, али и да је много неконтролисаног семена на тржишту. Храна за исхрану свиња је често недовољно контролисана, али скупа, што домаће произвођаче чини неконкурентним.

Велики проблем у свињарству Србије је и недостатак вакцина, што може бити катастрофално, у случају избијања болести.

Србија има само 485.000 приплодних крмача, а процењује се да се око 13 одсто од укупног броја свиња налази у власништву робних произвођача, док је остатак у власништву малих фарми и индивидуалних произвођача, који производе за своје потребе, али и делом за тржиште.

Наведено је да се недовољо прати здравствено стање животиња, уз напомену да у Аустрији свако газдинство мора имати уговор са ветеринаром, који прати здравствено стање животиња на том газдинству, што у Србији није пракса.

Закључено је да организовани и контролисани узгој животиња мора имати приоритет државне заштите, јер је то пре свега у интересу заштите здравља људи, али и због повећања добити, кроз развој сточарства.

За 10 месеци ове године вредност увоза свињског меса је око 29 милиона долара, док је у истом периоду остварен извоз нешто више од милион долара.

Домаћа кланична и прерађивачка индустрија суочава се са немогућношћу извоза свињског меса и производа од свињског меса у ЕУ због недостатка животиња, као и због програма вакцинације против класичне куге свиња.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Предходни чланак
«