13.12.2013., РТВ

ВРБАС – У Врбасу је данас пуштен у рад нови проширени део енергане „Миротин-Енерго“, компаније из истоимене групације, која је отворила прву фабрику биогаса у Србији у октобру 2012. године. …

bioenergana_mirotinПостојеће постројење од једног мегавата проширено је за 0,5 мегавата, тако да ова биогасна енергана има сада јачину 1,5 мегавата. Извор енергије је гас из биомасе, а у скопу енргане је изграђена и нова лагуна са капацитетом од 10.000 кубних метара, чиме ће производња биогаса бити повећана за два милиона кубних метара.

Постројење се налази у близини пољопривредног предузећа „Сава Ковачевић“ у Врбасу, које је такође члан „Миротин групе“.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић рекао је приликом пуштања у рад да покрајина око 40 милиона динара усмерила у различите програме развоја компаније

Уз оцену да коришћење биомасе, као обновљивог извора енергије, представља изузетно значајан енергетски ресурс Војводине, Пајтић је најавио да ће Влада Војводине и наредне године финансирати пројекте за израду постројења на биогас.

„Само на нивоу Покрајине, 30 милиона тона се не искористи сваке године, а са таквим потенцијалима могло би се обезбедити веће запошљавање и у прикупљању биомасе, да би се могла производити електрична и топлотна енергија и, истовремено, као што је то у овој фабрици, и веома квалитетног ђубриво“, рекао је Пајтић.

Директор „Миротин групе“ Здравко Павићевић је изјавио да ова компанија планира изградњу постројења од три мегавата, јер ниједан обновљиви извор енергије не генерише могућност развоја као што су постројења на биогас.

„Захваљујући електричној и топлотној енергији и стајњаку који се проиозводи, можемо стварати услове за развој и проширење површина под стакленицима и капацитета хладњача, што генерише запошљавање нових радника и поправља социјалну мапу. Од природе узимамо нешто што је мањег квалитета, а враћамо јој стајњак који је термички обрађен и помаже деконтаминацију пољопривредног земљишта и тако стварамо предуслова за органску производњу“, рекао је Павићевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *