30.12.2013., РТВ, ФоНет

БЕОГРАД – Комисија за заштиту конкуренције спровела је анализу стања на тржишту откупа сировог крављег млека, производње и прераде млека и млечних производа у периоду 2009-2012. година и констатовала да тржиште откупа карактерише висок степен концентрисаности, јер четири учесника имају учешће више од 60 одсто у откупу сировог млека.

mlekare_otkupСекторска анализа је обухватила укупно 14 млекара активних на овим тржиштима и то ИМЛЕК, Млекара Суботица, Млекара Шабац, Сомболед, Милкоп, Нишка млекара, Лазар, Границе, Куч Company, Екомлек, Млекара Лозница, Млекара Плана, Meggle Србија и Млекопродукт.

Основни разлог за покретање ове секторске анализе била је несташица краткотрајног и дуготрајног млека на тржишту малопродаје током летњих месеци 2010 године.

Наведени поремећаји на тржишту у међувремену су отклоњени, додаје се у саопштењу.

Несташица конзумног млека на тржишту и проблеми у редовном снабдевању овом намирницом нису били условљени променама пословних политика млекара у циљу притиска на тржиште, већ се у највећој мери могу приписати неким другим објективним околностима.

Према оцени Комисије, те околности су смањење понуђених количина сировог млека на домаћем тржишту услед неповољних климатских услова у 2010. години, значајном повећању цена сточне хране, али и незадовољством примарних произвођача млека нивоом откупних цена и системом премија.

Примарна производња сировог млека не бележи битнија одступања у протеклом десетогодишњем периоду и креће се око нивоа од 1.500 милиона литара млека годишње.

Прерађивачка индустрија откупљује приближно половину од укупне количине сировог млека, док је удео неформалног тржишта на тржишту укупно помуженог млека у Србији изузетно висок и у целокупно посматраном периоду износи изнад 50 одсто.

Анализом је утврђено да постоји велики распон цена између највише и најниже откупне цене коју плаћају прерађивачи млека.

Разлози делимично стоје у сезонским варијацајама у производњи, али и у томе што произвођачи појединачно немају значајнију преговарачку моћ код уговарања цена са млекаром, као и у значајним разликама по квалитету исхране и хигијенским условима муже.

Објективно ограничавајуће околности у смислу карактеристика сировог млека и његовог максималног рока за чување лагеровање и транспорт од три дана утиче на однос снага на тржишту понуде и тражње за сировим млеком што се директно одражава на висину откупне цене и распоне у њеном формирању.

Комисија је изнела препоруке које се тичу успостављања система евидентирања и праћења свих произведених количина помуженог сировог млека, што ће допринети ефикаснијој контроли квалитета и хигијенске исправности, наводи се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *