03.01.2014., РТС

Иако је и до сада улагао у развој сеоске инфраструктуре Шабац наставља са том праксом. Наиме, од ове године, град се, у корист села, одрекао средстава од пореза на сеоске куће.

sela-sabacПротеклих година у шабачком крају улагало се у села. Урађено је 100 километара асфалтних и 200 километара некатегорисаних путева, реконструисана електро-мрежа, све школе и здравствене амбуланте.

За добробит мештана и уређенија насеља пара ће, кажу у локалној управи, бити онолико колико се у селима буду ангажовали, јер ће се на рачуне месних заједница приливати средства од пореза на сеоске куће, којих се град одрекао у њихову корист.

До недавно су кажу били слепо црево, окретница за аутобусе, а данас мештани Беле Реке асфалтом могу и преко Цера.

„Блато је било страшно, чизме си морао да обујеш да идеш“, каже Верица Лукић из Беле Реке.

Осветљеним улицама сада у ципелама готово до сваке куће, уређеним мласким путевима и мостовима, тракторима без муке до њива и шуме.

„Дефинитивно се живот враћа у село. Урађен је нов објекат, амбуланта, месна канцеларија, школа је урађена и расвета“, каже Раде Добрић из Беле Реке.

Последњих година у село са око 900 становника уложено је скоро 60 милиона динара. Мештана не крије да им добробит стигла уз ангажовање месне заједнице и војног пензионера који се вратио на породично имање.

„Тај сав напредак који сам видео у тим великим центрима, повукла ме носталгија како да помогнем том свом селу, они немају времена, јер раде у пољопривреди“, каже председник савета Месне Заједнице Бела Реке Сретен Живанић.

„Ја би њему дао плату месечно , колико вреди за село, да је таки људи више у Србији де би нам био крај“, додаје Владан Станковић из Беле Реке.

 За нове путеве, тротоаре, уређен дом културе, школу ангажовали су се и у Слепчевићу.

 „Урађена је адаптација здравствене амбуланте, спортски терен је урађен изнова, реновиране свлачионице фудбалског клуба“, каже Милан Ивановић из Слепчевића.

„Најважнија је слога у селу, најмање се код нас дели на партијашење. Ми смо сви сложни када је у питању наше село“, каже Милутин Савић из Слепчевића.

Пара за уређење села у шабачкој крају биће и убудуће.

Градоначелник Шапца Милош Милошевић каже да комплетан новац планиран у висини од 20 милиона динара, колико је планирано да се убере од пореза на куће у селима, биће уступљено месним заједницама управо за финасирање јавних објеката.

На сваки динар локална управа додаће још два, а шта ће се реконструисати и у шта уложити средства одлучиваће сами мештани. На њима је да и прилив од пореза буде што већи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *