07.04.2011.Biznis

Млинари из Србије поново су почели да извозе брашно па ће, према Уредби Владе Србије, у наредна три месеца иностраним тржиштима моћи да испоруче 33.000 тона брашна или 11.000 тона месечно.

Председник Управног одбора „Житопромета“ из Сенте Предраг Ђуровић рекао је за Тањуг да је та компанија пре два дана поново почела да извози брашно, нагласивши да од извоза имају користи и млинска индустрија и држава.

Он је казао да 40 одсто укупних прихода „Житопромета“ чини извоз брашна и тестенине у земље бивше Југославије као и у Мађарску, Румунију и Шведску.

„Нама је девизни прилив врло битан, али исто тако и држави. То је негде око четири до 4,5 милиона евра на годишњем нивоу“, изјавио је Ђуровић.

Према његовим речима, добро је што је настављен континуитет извоза јер то омогућава да млинска индустрија ради и снабдева иностране партнере са којима имају дугогодишњу сарадњу.

Ђуровић је истакао да је добро и то што је мера забране извоза брашна која је, према његовој оцени, била исхитрена и донета преко ноћи, брзо стављена ван снаге и да за петнаестак дана колико је трајала није направила велику штету млинској индустрији у неком материјалном смислу.

„Овде се више изгубило на лошој пропаганди која је створена, да се нама (млинској индустрији) спречава да радимо посао и да остављамо дугогодишње иностране партнере“, казао је он.

„Да је мера забране извоза брашна дуже остала на снази сигурно би значајно погодила млинаре“, додао је Ђуровић.

Директор Удружења „Жита Србије“ Вукосав Саковић сматра да је мера Владе Србије да одобри извоз брашна селективна и да само млинарима даје могућност извоза.

„У неким нормалним временима извозом су се бавили извозници, а млинари су производили. Ова мера је селективно одобрена, ван свих очекивања. Одређеним привредним субјектима је ускраћено право на рад, без обзира на то што су за ту делатност баш они регистровани. Мимо сваке здраве логике, извоз брашна је дозвољен само млинарима“, казао је Саковић.

Према његовим речима, посао је владе да створи оквире да би привреда нормално радила, а селективно бирање ко ће се бавити одређеном делатношћу никада није дало добре резултате.

Влада Србије је 16. марта донела одлуку о потпуној рестрикцији извоза пшенице и брашна како би се стабилизовало домаће тржиште у погледу снабдевености и цена.

Забрана извоза брашна наишла је на бурну рекацију млинара.

Две недеље касније, 31. марта, влада је одобрила извоз 33.000 тона брашна за три месеца за сва тржишта, а предложено је да месечни износ квоте не прелази 11.000 тона.

Такође, донета је и одлука да се одобри бесцарински увоз 100.000 тона меркантилне пшенице са роком важења до 15. јуна 2011.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *