10. 01. 2014. , Срна, Капитал

Блага зима у Републици Српској са прољећном температуром и без падавина идеална је за све пољопривредне радове, рекао је потпредсједник Удружења повртара Републике Српске Раде Јовичевић.

povrtarstvo_RS„Никакве штете топлота неће нанијети пољопривредним културама, вријеме погодује за пластеничку производњу, као и за радове на отвореном и ово би могла да буде идеална година за пољопривреднике“, каже Јовичевић.

Према његовим ријечима, пластеничка производња у Републици Српској још је занемарљива и поврће се, углавном, гаји на отвореном.

Јовичевић подсјећа да оптимални агророкови на овим просторима почињу од 10. марта.

Он каже да ове године нема знатнијих разлика у структури пољопривредних култура које се узгајају у Републици Српској, осим што је након више година лошег рода значајно смањена производња паприке у Семберији.

Јовичевић сматра да би за квалитет пољопривредних производа у Републици Српској било корисно постављање контролних лампи које омогућава праћење прелета инсеката, првенствено кукурузног пламенца, што би за регион Семберије био трошак од само 1.000 КМ.

То би, каже он, омогућило јефтину заштиту у правом моменту, уз смањено кориштење заштитних средстава, што би дало здравији производ за крајњег потрошача.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *