11.01.2014., РТС

Сушна јесен и недостатак снега оставили су земљу без преко потребне влаге, која је неопходна за даљи развој воћа. Када је неуобичајено топло, најугроженије су кајсија и бресква, воћке које прве крећу после зимског мировања.

voce_topla_zimaВоћаре брину неуобичајено високе температуре за ово доба године. Ако потраје лепо време, воће може да крене, а касније би јачи мраз могао да угрози род најосетљивијих врста, кајсије и брескве. Сушна јесен и недостатак снега оставили су земљу без преко потребне влаге, која је неопходна за даљи развој воћа.

У јануару као почетком пролећа. Просечне температуре кретале су се од три до седам степени целзијусових.

Љубиша Радојевић из Дражња код Умчара каже да уколико и даље буде топло неће бити добро за воће.

„Пупољци су на граници кретања, не треба много. Хладно време би одговарало да се спусти испод нуле“, каже Радојевић.

Када је овако неуобичајено топло, најугроженије су кајсија и бресква, воћке које прве крећу после зимског мировања.

Драган Радивојевић са Пољопривредног факултета у Земуну каже да високе температуре могу да изазову кретање сокова и да убрзају вегетацију, тако да ниске зимске температуре које могу да се спусте испод минус 10 могу да изазову оштећења, пре свега, на цветним пупољцима и да угрозе род за ову годину.

Пољопривреднике брине и то што од октобра није пала добра киша, а нема ни снега.

„Земља је потпуно сува. Киша не може као снег да накваси земљу да створи влагу као снег. Шта ћемо ми да урадимо без тога“, пита Чедомир Јеремић из села Дражањ.

Према подацима агрометеоролога, вишегодишњи просек падавина у децембру је 50 литара воде по квадратном метру, последњег месеца прошле године пало је само 10 литара, што је недовољно за стварање уобичајене зимске резерве влаге у земљишту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *