11.01.2014., Танјуг

БEOГРAД – Спољни дуг Србиjе jе на краjу октобра 2013. године износио 25,5 милиjарди евра, или за 0,7 одсто мање него претходног месеца, и за 0,8 одсто мање него краjем 2012. године, обjављено jе у новом билтену Института за тржишна истразивања (ИЗИT).

evri_dugУ односу на стање из 2001. године укупан спољни дуг jе порастао чак 2,3 пута, „што jе изузетно робустан раст задужености, посебно у условима масовних прихода од приватизациjе коjи су се морали искористити за инвестирање у нове економски оправдане проjекте коjи би подизали продуктивност рада у привреди и поjачавали његову конкурентску снагу“, навео jе ИЗИT.

Управо jе jавни сектор, односно држава, била фактор коjи jе предоминантно утицао на убрзавање задуживања код иностраних кредитора, посебно од 2008. године, када су се исцрпели приватизациони финансиjски ресурси, а спољне економске прилике погоршале.

Oд 2001. до 2007. године спољни дуг jавног сектора jе опадао са 10,3 милиjарди на скоро 6,3 милиjарди, да би после тога дошло до наглог раста задуживања jавног сектора, управо као плод лоше економске политике.

Динамика задуживања jавног сектора jе ишла таквим темпом да jе на краjу 2012. године достигнута кота од 12,2 милиjарди евра, а у октобру 2013. године скоро 12,7 милиjарди. Kако обавезе према иностраним кредиторима расту, у условима када се тек наjављуjе спровођење суштинских економских реформи, процес даљег задуживања jе незаустављив.

Jедини излаз jесте да се дође до повољниjих кредитних аранжмана коjи би се искористили за превремену отплату скупих кредита како би држава и њена привреда добили на времену да артикулишу стимулативниjи и конкурентниjи пословни амбиjент и успоставе одржив позитиван тренд и динамике индустриjске производње и извоза, оцењуjе ИЗИT.

Удео државе у стварању укупног спољног дуга тренутно jе на нивоу од 49,7 одсто и реално jе очекивати да у условима „перманентних празнина“ у државном буџету и нетрансформисаног jавног сектора, као и нарастаjућих обавеза према ино кредиторима, већ на краjу 2013. године, када се саберу и среде подаци, пређе натполовично учешће.

Oднос спољног дуга и БДП-а jе на нивоу од 80,3 одсто, што указуjе да jе Србиjа у зони високе задужености, са тенденциjом даљег погоршања, закључуjе се у билтену ИЗИT-а.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *