11.01.2014., Новости

Лабораторије ће се пуштати у рад сукцесивно. Прво она за испитивање млека, а затим ће уследити отварање лабораторије за испитивање карантинских болести биља, микробилошка и физичко-хемијска испитавања хране. Током 2014. године би, по плану, требало да се заврше сви радови и набави неопходна опрема за Дирекцију за националне референтне лабораторије у Батајници, како би почетком 2015. почела са испитивањима, пре свега млека, изјавио је Танјугу директор Дирекције Славољуб Станојевић.

referentne_laboratorijeПлан је да се лабораторије у оквиру дирекције пуштају у рад сукцесивно. Тако ће после оне за испитивање квалитета млека, уследити отварање лабораторије за испитивање карантинских болести биља, микробилошка и физичко-хемијска испитавања хране.

У Дирекцији за националне референтне лабораторије тренутно постоји већи део опреме, у вредности од 1,45 милиона евра, али она није комплетна и план је да се током 2014. спроведу неопходне јавне набавке за куповину остале опреме, навео је Станојевић.

Лабораторија за млеко у овој дирекцији друга је од две лабораторије које се опремају, објаснио је, и напоменуо да лабораторија у Новом Саду већ обавља испитивање млека за потребе селекције животиња.

Новосадска лабораторија, како се очекује, већ у првој половини 2014. би могла да почне са комерцијалним испитивањем квалитета млека.

Лабораторије које ће се налазити у комплексу Дирекције у Батајници пре свега ће се бавити испитивањима за које друге лабораторије немају могућности и капацитет – пре свега испитивањем млека, с обзиром да је продукција масовна и ради се о великом броју узорака млека, објаснио је Станојевић.

Осврнувши се на вишегодишње кашњење са почетком рада Дирекције, рекао је да је од почетка овог пројекта – 2003. године, Европска унија определила значајна средства за те намене, па је до сада у комплекс уложено укупно скоро девет милиона евра.

„Суштински, од 2007. до 2012. није било значајних активности, одсуство воље и жеље да се нешто озбиљније ради довело је до тога да је Делегација ЕУ у једном тренутку одлучила да од укупно четири, два лота опреме откаже“, указао је Станојевић.

Он је напоменуо да је вредност опреме за коју смо „ускраћени“ два милиона евра, и та опрема ће се набављати током 2014, што из домаћих, што из донаторских средстава.

Станојевић је истакао да је оспособљавање и почетка рада Дирекције за националне референтне лабораторије у Батајници један од приоритета Министарства пољопривреде.

Комплекс Дирекције за националне референтне лабораторије у Батајници налази се на површини од четири хектара, а под објектима је 5.000 метара квадратних.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *