17. 01. 2014. , Капитал

БАЊАЛУКА, Предузеће „Ракић комерц“ из Батковића код Бијељине уложило је око милион КМ у нову, четврту фарму за производњу конзумних јаја капацитета 44.000 кока носиља. Фарма изграђена по најновијој свјетској технологији, омогућава им да конзумна јаја почну извозити на тржиште Европске уније.

koke-nfarma-za_EU„Нови европски стандарди захтијевају проширење кавеза на фармама за коке носиље, што подразумијева слободно кретање у пространијем кавезу и формирање гнијезда за носиље. То смо изградњом нове фарме постигли, а опремили смо и линију за сушење стајњака и неутралисање непријатних мириса“, каже за пословни портал „КАПИТАЛ“ Саво Ракић власник предузећа.

„Нова инвестиција, вриједна око милион марака, за нас представља хватање корака с временом и припрему за вријеме које долази, а то је улазак БиХ у ЕУ. Већ сада смо створили основне предуслове за извоз нашег производа у земље ЕУ. Од прошле године присутни смо, осим босанскохерцеговачког, и на тржишту Србије и Црне Горе. Са садашње четири фарме кока носиља, капацитета 150.000 комада, планирамо да у догледно вријеме достигнемо капацитет од 200.000 јединки, што би била круна нашег укупног развоја“, каже Ракић, истичући да је квалитет њихове сточне хране и конзумних јаја потврђен са 13 медаља, освојених протеклих година на Новосадском сајму.

Ракић каже да од Савјета министара БиХ ово и друга слична предузећа очекују да повуче конкретне потезе ка стварању услова за извоз конзумних јаја на тржиште ЕУ. Неке од основих мјера су обезбјеђење референтних лабораторија за контролу квалитета и формирање овлаштених кафилерија за уништавање угинулих животиња.

Предузеће „Ракић комерц“, које воде брачни пар Саво и Рада Ракић, послује од 1996. године и тренутно запошљава 57 радника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *