22.01.2014., Танјуг, РТВ

Уколико временске прилике послуже, и изостану мразеви, и ове године се може очекивати добар род винове лозе, закључак је винара – витезова вина из реда „Arena Zabatkiensis“, након данашњег традиционалног првог овогодишњег изласка у виноград.

vinogradi_dobra_zimaСУБОТИЦА – У винограду винарије ДиБонис, на дан Светог Винка, чланови винског витешког реда „Arena Zabatkiensis“ и ове године су изашли у виноград како би резидбом видели каква година може да се очекује.

Агроном, винар и члан реда Петар Чувардић, након резидбе неколико грана винове лозе, оценио је да је лози годио изостанак ниских температура у претходна два месеца, односно позитивно утицао на њено презимљавање, а уколико се наставе повољне временске прилике може се очекивати солидан род.

Међутим, напомиње Чувардић, треба бити обазрив у изношењу прогноза јер је пре две године мраз, након повољне прогнозе, уништио готово читав род.

„Пошто у задњих пар година имамо те касне мразеве, који могу да нанесу проблеме, поготово кад већ лоза крене, обазриви смо са изношењем неке оцене. У овом тренутку и до сада и ако остане све нормално биће и род нормалан“ – рекао је Чувардић.

Дан Светог Винка је и дан винског витешког реда „Арена Забаткиенсис“, првог овакве врсте у Србији, а такође означава и почетак нове „винске године“.

Велики мајстор овог витешког реда Арена Забаткиенсис оценио је протеклу винску годину као веома успешну, с обзиром да су бројна вина са овог подручја освајала награде.

Миљковић је подсетио да су вина „Винарије Звонко Богдан“ освајала бројне медаље, међу којима је и чувена винска смотра у Сан Франциску, али и признање листа „Декантер“ који је међу 14.000 оцењених вина уврстио и два вина са суботичко-хоргошке пешчаре – једно из „Винарије Звонко Богдан“, а једно из винарије „ДиБонис“, која је својим квалитетом успела да се „пробије“ на винску карту нове домаће авио-компаније „Аир Србија“.

Он је такође подсетио да је овдашњи „вински пут“ уврштен међу 52 светске дестинације Њујорк тајмса које треба обавезно посетити у овој години.

„Вина са суботичко-хоргошке пешчаре све су боља, из године у годину ми постижемо све боље резултате на разним такмичењима и сусретима, појављује се из године у годину понеки нови винар и све то говори о смислу – бити у идеји да подржиш нешто што је пре 300 година настало овде, а прети да нестане пред ударима глобализације“ – рекао је Миљковић.

Осим винара и чланова суботичко-хоргошког реда, данашњој свечаности били су присутни и њихови оснивачи, чланови реда „Сент Винсент“ из жупаније Чонград у Мађарској, као и чланови других винских витешких редова из Србије.

Празник заштитника винара и виноградара – светог Винка или Винсента, како се зове у зависности од подручја, у суботичко-хоргошкој пешчари се обележава већ 12 година, тачније од како је на тај дан 2002. и основан овај витешки ред љубитеља вина и чувара винске традиције овом подручју.

Први улазак у виноград у новој години на Дан светог Винка, традиционално означава и почетак винских свечаности.

Прва у низу је вечерашњи бал у „Малој гостиони“ на Палићу, који ће приредити витешки ред „Арена Забаткиенсис“ уз аутохтона вина, произведена у подрумима суботичко – хоргошке пешчаре и њима прилагођеним јелима.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *