25.01.2014., Капитал

БАЊАЛУКА, Фарме са више од 15 музних крава у Републици Српској биће ојачане новим приплодним јуницама, у чијој набавци ће учествовати Влада Републике Српске, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

goveda_farme_jacanjeПрошле године у Српској је откупљено око 100 милиона литара млијека, а у екстра класи произведено је 72,9 одсто свјежег сировог млијека.

Према евиденцији регистрованих прерађивача млијека, у Републици Српској има укупно 14 мљекара, али се само у шест свакодневно одвија процес производње.

Из Министарства наводе да значајно веће количине млијека произведу фарме које имају више од 15 грла.

„Скоро 90 одсто фарми које имају тржишне вишкове млијека има мање од пет музних грла. То је један од кључних разлога зашто су се Влада и Министарство опредијелили за набавку 3.000 приплодних јуница којим ће се јачати фарме са више од 15 музних крава“, наводи се у саопштењу.

Откупна цијена млијека кретала се од 0,50 до 0,83 КМ по литру без ПДВ-а.

Из ресорног Министарства истичу да је у Српској највише премија по литру произведеног млијека у односу на окружење и ЕУ и да износи 0,30 КМ по литру за екстра класу.

 „У другим земљама постоји значајнија подршка по музном грлу, произведеном приплодном подмлатку или по јединици сјетвене површине, што је директан утицај на смањење трошкова производње сточне хране, која износи око 55 одсто од укупних трошкова“, наводи се у саопштењу. Срна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *