26.01.2014., Дневник

Робна размена Србије и Русије у 2013. години износила је три милијарде и 34,4 милиона долара, што је за 11,6 одсто више него 2012, објавила је Привредна комора Србије.

uvoz-izvozИзвоз из Србије забележио је рекордан резултат уз значајан раст од 22,2 одсто и његова номинална вредност достигла је милијарду и 65,2 милиона долара.

Увоз из Русије је прошле године био у паду, да би се у последњем кварталу знатно повећао, што у укупном прорачуну значи раст око 6,6 одсто, тако да је вредност увоза достигла милијарду 969,3 милиона долара.

Негативан салдо у трговини Србије са Русијом износи 904 милиона долара, а покривеност увоза извозом је 54 одсто.

Русија је четврти партнер Србије у извозу у 2013. години са учешћем од око 7,2 одсто од укупног извоза Србије, а трећи у увозу са учешћем од девет одсто.

Привредну сарадњу Србије и Русије карактерише међусобна бесцаринска трговина за око 99 одсто робе, раст извоза, броја српских компанија које извозе на руско тржиште и ширење лепезе производа у извозу. Дефицит је константно присутан на српској страни због увоза енергената између 60 и 80 одсто.

У 2013. години, на тржиште Русије извозило је 768 српских компанија, а годину раније 702. Прошле године 1.372 различита производа извезена су у Русију, а 2012. године 1.207.

Најзаступљенији производи у српском извозу су хула-хоп чарапе, подни покривачи и тапете, јабуке, вишеслојне подне плоче, лекови за малопродају, циркулационе пумпе за грејне системе, цеви од рафинисаног бакра и спољне пнеуматске гуме за путничке аутомобиле.

Из Русије у Србију се највише увозе нафта и гас, затим алуминијум и жица од рафинисаног бакра. Увози се и уреа, угљеник, одливци, отпресци, откивци необрађени од бакра, цигарете које садрже дуван, шипке и профили од рафинисаног бакра.

(Танјуг)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *