28.01.2014., РТС

За пољопривреднике и у овој години предвиђене субвенције од 12.000 динара по хектару, али уз значајне новине у прерасподели, рекао је за РТС министар пољопривреде Драган Гламочић. Наводи да је Уредбом о расподели подстицаја предвиђено и повећање у сточарској производњи.

glamocicМинистар пољопривреде, шумарства и водопривреде Драган Гламочић каже да је то министарство уважило захтеве пољопривредника, будући да је година била тешка и сушна.

„Одлучили смо да останемо на субвенцијама од 12.000 динара по хектару, али смо увели велике и значајне новине“, рекао је Гламочић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Образлажући нови начин прерасподеле субвенција, Гламочић је рекао да ће пољоприведници добијати 6.000 динара као до сада тзв. „без рачуна“, а од других 6.000, који су раније били намењени за гориво, пољопривредници ће моћи да купе и гориво, и семе, и ђубриво.

„На тај начин ћемо повећати продуктивност и производњу у пољопривреди“, тврди Гламочић.

Према његовим речима, преговори са Министарством финансија били су тешки, али се у њих укључио и први потпредседник Владе Александар Вучић који је, каже, стао на страну пољопривредника.

Министар Гламочић је, коментаришући Уредбу о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју за 2014. годину, коју је усвојила Влада, рекао да је том уредбом предвиђено и повећање подстицаја у сточарској производњи.

„Повећали смо у овој тешкој години, за тов јагњади са 1.000 на 2.000 динара по јагњету, за приплодне овце и козе са 4.000 на 7.000 динара, за приплодне крмаче са 4.000 на 5.000“, навео је министар и додао да ће се наставити финансирање и запошљавање младих саветодаваца.

Аграрни буџет Србије за 2014. износи 45 милијарди и 400 милиона динара, а за подстицаје у пољопривреди издвојено је 43 одсто укупних субвенција.

Гламочић је навео да је у буџету предвиђена милијарда динара за краткорочне кредите, затим за инвестиције за прераду пољопривредних производа и маркетинг, набавку опреме за производњу меса, млека, поврћа и воћа, као и за подстицај подизања матичних засада.

Министар пољопривреде је подсетио и на два кредита од по сто миниона долара из Уједињених Арапских Емирата. „Управо се у УАЕ налази тим Министарства финансија и Министарства пољопривреде предвођени министром Лазаром Крстићем и приводе те разговоре крају“, рекао је Гламочић.

Министар је рекао да се тренутно преговара и са једним аутријским концерном о улагању у сектор воћарске производње и скроб, и најавио за фебруар потписивање меморандума о разумевању са италијанском компанијом „Фереро“, која ће, како је рекао, имати дугорочна улагања у производњу лешника.

Говорећи о Нацрту стратегије пољопривреде и руралног развоја за наредну деценију, коју ће представити у среду, Гламочић је рекао да је доношење стратегије од великог значаја за земљу.

Прецизирао је да ће тај документ ићи на јавну расправу, па од јавности очекује подршку, али и сугестије.

2 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *