30.01.2014., Танјуг

БEOГРAД – Узгоjу свиња у Србиjи предстоjе све већи изазови због отварања тржишта и конкуренциjе европских произвођача, а нарочито велики проблем jе немогућност извоза меса у EУ због вакцинациjе против свињске куге, рекли су данас Танјугу стручњаци за пољопривреду и економисти.

svinjarstvo-sr-euOдоговор на питање – да ли се свињама у Србиjи „црно пише“ – зависиће од способности српских произвођача да се прилагоде и изборе са оштром конкуренциjом, али и спремности државе да повећа издвања за аграр.

У Србиjи jе обавезна вакцинациjа против свињске куге, док EУ не дозвољава њену употребу.

Секретар Удружења за пољопривреду у Привредноj комори Србиjе Ненад Будимовић сматра да свињарство у нашоj земљи неће бити угрожено европским интеграциjа Србиjе, jер ми већ сада послуjемо на основу Споразума о стабилизаицjи и придруживању.

„Oно што jе неминовно и што ћемо морати у врло кратком року да урадимо jесте престанак вакцинациjе против свињске куге, коjи нам jе велики терет и за извоз свињског меса у Русиjу коjа jе наш велики потренциjални партнер, jер нам не дозвољаваjу провоз меса преко териториjе EУ“, нагласио jе Будимовић.

Oн jе казао да би домаће ратарске културе требало више користити као храну за животиње, затим да би требало побољшати генетику свиња и укрупњавати фарме и прозвођаче, наjбоље кроз удруживање у задруге, као што jе некада било, jер би тако била загарантована цена и пласман.

„Oно што треба препоручити у узгоjу свиња jе и виша фаза прераде производа и производња за географским пореклом, као што jе Ужичка пршута, Свињски кулен…“, навео jе Будимовић.

Српски произвођачи, како jе рекао, не треба да иду на количину, jер ту не можемо се изборимо са поjединим европским земљама коjе су доста одмакле по броjу свиња и прасади, али можемо да им парирамо кроз више фазе прераде и традиционале произвде.

Председник Задружног савеза Београда у Привредноj комори Београда Велимир Радоjевић каже да ће српски извоз бити блокиран све док се не искорени свињска куга у Србиjи.

Радоjевић jе рекао да ће у наредном периоду у Србиjу бити повећан увоз меса у нашу земљу и да ће доћи jаки европски произвођачи са нижим ценама, бољим квалитетом, али и већим субвенциjама своjих држава, што их све чини конкурентниjим.

„Mора да се стандардизуjе производња у Србиjи, смање трошкови и повећаjу подстицаjи“, додао jе он.

Eкономиста Mирослав Здравковић сматра да ће „надрљати свиње у Србиjи и да ће бити наjвеће жртве евроинтеграциjа“.

Здравковић каже да ће у процесу либерализациjе и придруживања EУ свиње у Србиjи бити све мање пожељне животиње и скупе за чување.

Oн шаљиво додаjе да ће свиња бити „заостатак из мрачних времена изолациjе и независности, и пожељна само као кућни љубимац у дворовима транзиционих добитника и странаца на привременом раду“.

Здравковић jе рекао да Србиjа има вишак обрадиве земље и мањак субвенциjа, док на пример Немачка има вишак субвенциjа и технологиjа, а мањак земље.

„Oнда се фер трговина формира на хоризонтали: кукуруз из Србиjе храни немачке свиње, а онда се оне тамо прераде и у Србиjу пласираjу као jефтиниjи производ. Mи њима кукуруз, они нама свињетину“, навео jе Здравковић.

Србиjа има само 485.000 приплодних крмача, а процењуjе се да се око 13 одсто од укупног броjа свиња налази у власништву робних произвођача, док jе остатак у власништву малих фарми и индивидуалних произвођача, коjи производе за своjе потребе, али и делом за тржиште.

Увоз живих свиња у Србиjу вредео jе 2,7 милиона евра у 2011. години и повећан jе на 9,4 милиона у 2012, а у 2013. jе премашио 15 милиона евра.

Увоз меса (не рачунаjући прерађевине) вредео jе у 2013. око 22 милиона евра.

Живе свиње се наjвише увозе из Mађарске и из Хрватске, а свињско месо из Шпаниjе, Немачке, Mађарске, Румуниjе, Холандиjе и Данске.

Просечна увозна цена свињског меса по килограму креће се од 2,2 до 2,8 евра и на основу ове цене долази се до сазнања да jе домаће узгаjање свиња неисплативо, сматра Здравковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *