08.03.2014., Танјуг

Шести државни пчеларски саjам меда данас jе отворио министар пољопривреде Драган Гламочић, коjи jе констатовао да jе Србиjа лане остварила рекордан извоз меда и да jе за ту област повећан укупан износ субвенциjа jер jе препознат труд пчелара и остварен напредак у производњи.

6.pcelarski_sajamГламочић jе навео да jе 2013. остварен рекордан извоз меда од 3371 тону, од чега jе остварено 15 милиона долара прихода. Tо jе, како jе рекао, већи прилив средстава од извоза jунећег и свињског меса заjедно.

Oн jе рекао да jе протекле године примећен и повећан броj кошница код прозвођача, наводећи да министарство препознало њихов труд и напредак коjи су остварили у произвиодњи. Kако би се потрошачима понудио добар производ министарство jе започело ванредну инспекциjску контролу меда у променту, навео jе Гламочић. Tа контрола jе у току, а проверава се безбедност производа на тржишту, контролишу се сви параметри квалитета, као и могуће присуство антибиотикла у меду, обjаснио jе министар пољопривреде.

„Прве резултате имаћемо следеће недеље и jавно ћемо их саопштити“, рекао jе Гламочић.

Oн jе навео да jе за ту област повећан укупан износ субвенцуjа jер jе препознат труд пчелара и остварен напредак у производњи, а планиран jе и новац за набавку опреме као и кредитна линиjа са каматном стопом од четири одсто. Прецизирао jе да jе реч о кредиту на три године са греjс периодом од годину дана.

Гламочић jе наjавио да jе циљ да се повећа броj пчелињих друштава, а да ће министарство наставити да унапређуjе законску регулативу.

Oн jе рекао да Србиjа има потенциjала да удвостричи производњу меда и пчелињих производа, као и да jе то добар додатни посао на селу.

Председник Пчеларског савеза Србиjе Родољуб Живадиновић рекао jе да манифестациjе као што jе данашњи саjам све више добиjаjу на значаjу и да се у области пчеларства остваруjу све бољи резултати, будући да jе 2007. године просечан броj кошница по члану био 29, а прошле 49 и да расте броj произвођача пчелињих прозвода.

Саjам пчелара се одржава на Београдском саjму и сутра, а производе jе представило 97 излагача из свих краjева Србиjе.

Резултати ванредне контроле меда идуће недеље

Гламочић jе рекао да ће наредне недеље бити познати резултати ванредне инспекциjске контроле меда у промету, а истакао да се проверава безбедност пчелињих производа на тржишту, да се контролишу сви параметри квалитета, као и евентуално присуствоо антибиотика.

Mинистар jе рекао да ће посебна пажња бити усмерена на проверу декларациjе, односно да ће провером бити утврђено да ли се промет обавља по прописима, као и да ли су цене усклађене са оним што постоjи у паковању што би, како jе рекао, могло да укаже на могуће фалсификате.

„Прве резултате имаћемо следеће недеље и jавно ћемо их саопштити,“ рекао jе Гламочић и похвалио произвођаче у Србиjи међу коjима су, како jе рекао, многи реаговали на злоупотребе при којима jе у неким продавницама могао да се нађе мед по нижоj цени него што jе откупна цена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *