08. март 2014., РТВ

АПАТИН – Одговор на питање зашто је производња јабуке међу најрентабилнијима у воћарској грани екипа Радио-телевизије Војводине покушава да добије у једном од најмодернијих расадника јабуке у Европи који се налази надомак Апатина.

jabuke_najisplativijeЈабука је једна од најисплативијих воћних врста а њена производња на нашим просторима постаје све атрактивнија.

Да би јабука била квалитетна, високо родна и примамљива неопходан је добар садни материјал. Један од најмодернијих расадника у Европи „Јединство“ Апатин простире се на 35 хектара, а у овом тренутку располаже са 600 хиљада двогодишњих и трогодишњих садница јабуке које чекају познатог купца.

Оно што је први показатељ рентабилности производње, каже технолог воћарства у расаднику Мирослав Зурковић, јесте то да ове саднице први род дају већ у години садње.

У расаднику са примењује последња реч технологије идентична оној у јужном Тиролу.

А за врхунски квалитет треба испоштовати захтеве правилне садње. Препорука нашег саговорника је да густина између редова буде до три и по метра, а размак између воћака један метар.

Најпопуларније сорте јабуке су Гала, Грени смит, златни и црвени делишес, бребурн и ајдаред.

А принос од 70 до чак стотину тона по хектару, наравно уколико се испоштују неопходне агротехничке мере, за воћара значе гарантовану добит чак и у условима ниске цене јабуке на тржишту јер, по правилу, производња базирана на економији обима доноси профит.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Предходни чланак
«