12.03.2014., Танјуг, РТВ

БЕОГРАД – Србија је остварила суфицит од 89,7 милиона долара у трговинској размени са земљама ЦЕФТА споразума у јануару ове године, објавио је данас Републички завод за статистику (РЗС).

cefta-logoИзвоз Србије у земље ЦЕФТА у јануару износио је 153,7 милиона долара, а увоз 64 милиона долара, при чему је покривеност увоза извозом Србије износила 240 одсто.

Суфицит Србије у размени са ЦЕФТА регионом резултат је углавном извоза пољопривредних производа, односно житарица, производа од житарица и разних врста пића, као и извоза готових производа.

Из земаља ЦЕФТА Србија је највише увозила гвожђе и челик, струју, као и воће и поврће.

Чланице Споразума о слободној трговини у централној Европи (Централ Еуропеан Фрее Траде Агреемент – ЦЕФТА) су Србије, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија, Албанија, Молдавија и Косово, наведено је у саопштењу РЗС.

————————

Србија је, иначе, у 2013. години остварила суфицит у размени са земљама ЦЕФТА од 1,73 милијарде долара, што је резултат углавном извоза пољопривредних производа, као и разних готових производа, показали су подаци Републичког завода за статистику (РЗС).

Србија је у земље ЦЕФТА у претходној години највише извозила житарице, производе од њих, разне врсте пића, разне готове производе. Када је реч о увозу, најзаступљенији су били гвожђе и челик, електрична енергија, као и поврће и воће.

Извоз Србије, за посматрани период, износио је 2,72 милијарде долара, а увоз 988,9 милиона, што значи да је покривеност увоза извозом износила 274,6 одсто. (Танјуг)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *