13.03.2014., Танјуг

БEOГРAД – Укупна робна размена између Србиjе и Русиjе jе у 2013. изосила нешто више од три милиjарде долара, што jе за 11,6 одсто више у односу на 2012. годину, речено jе данас на скупу „Русиjа-Србиjа: Извоз без граница“.

rusija_srbija_saradnjaПредставници Русиjе су у Привредноj комори Србиjе истакли да огромно руско тржишту има велику потребу за српским пољопривредним производима, као и да би Србиjа требало више да користи Споразум о слободноj трговини са Руском фередациjом.

Србиjа jе jедина европска држава, поред неких чланица Заjеднице независних држава, коjа са Русиjом има потписан Споразум о слободноj трговини. Српски извоз у Русиjу у 2013. jе био нешто више од милиjарду долара, што jе раст од 22,2 одсто у односу на 2012. годину. Увоз из Русиjе jе, такође, порастао у 2013. за 6,6 одсто и износио jе 1,96 милиjарди долара.

Према подацима ПKС, Србиjа из Русиjе наjвише увози енергете, а извози хула-хоп и самодржеће чарапе.

„Робна размена са Русиjом jе у 2013, први пут од деведесетих година прошлог века, премашила три милиjарде евра, али jош има препрека у извозу коjе треба превазићи“, истакао jе председник ПKС Жељко Сертић.

Oн jе истакао да се у претходном периоду значаjно повећао броj српских компаниjа коjе послуjу у Русиjи, захваљуjући споразуму о слободноj трговини.

Сертић jе додао да ПKС сарађуjе са свим руским компаниjама коjе послуjу на териториjи Србиjе.

Вршилац дужности директора Aгенциjе за страна улагања и промоциjу извоза (СИEПA) Владимир Mиленковић jе нагласио да jе руско тржиште са 144 милиона становника веома атрактивно за извозно ориjентисане земље.

Oн jе рекао да jе руска економиjа jедна од наjбрже растућих у свету и да би требало поjачати трговинску сарадњу са том земљом.

Директор Дирекциjе за промет пољопривредним производима, рибарство и прехрамбену индустриjу Mихаил Oрлов jе рекао да постоjи тренд раста робне размене пољопривредних производа и навео да jе у 2013. години она износила 271 милион, што jе за 25 одсто више него у 2012.

Oрлов jе рекао да би Србиjа требало приликом извоза у Русиjу више да води рачуна о фитостанитарним и ветеринарским инспекциjама, коjе се спроводе у скалду са руским прописима.

Специjални саветник првог потпредседника владе Немања Стевановић jе нагласио да jе Русиjа економска и енергетска светска сила и да jе захваљуjући руским партнерима Нафта индустриjа Србиjе, од губиташа постала jедна од наjпрофитабилниjих компаниjа у Србиjи, коjа са више од jедне десетине средстава пуни укупни буџет Србиjе.

„Персепктиве сарадње Србиjе и Русиjе су много веће него сада“, истакао jе Стевановић додаjући да ће пољопривредна производња бити jедан од приоритета нове владе.

Према његовим речима, већ почетком маjа у парламенту ће се наћи сет реформиских закон у области економиjе – 21 закон, коjи ће суштински побољшати инвестициону климу у овоj земљи, као што су закони о приватизациjи, стечаjу, планирању и изградњи…

Скупу jе присуствовао и Валентин Mасенков из Kабинета заменика руског премиjера Дмитриjа Рогозина, коjи jе у писму поручио да би требало повећати пласман српских производа на руско тржиште.

На скупу jе разговарано о путевима и специфичностима испоруке робе у Русиjу из Eвропе и балканских земаља, о прописима и процедурама царињења робе приликом извоза у ту земљу, као и о финансиjама, логистици, законскоj регулативи, санитарноj контроли, маркетингу, малопродаjи и сертификациjи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *