13.03.2014 ., Танјуг

БEOГРAД – Нафтна индустриjа Србиjе (НИС) и 10 општина у коjима та компаниjа послуjе, склопили су данас споразуме о сарадњи, коjи ће омогућити да се у тим општинама у 2014. реализуjу различити социjално одговорни проjекти, вредни 110 милиона динара.

NIS_projekti_opstineСпоразуме су у Београду потписали генерални директор НИС-а Kирил Kравченко и градоначелници Новог Сада, Зрењанина, Панчева, Ниша, Kикинде, Kањиже, Новог Бечеjа, Србобрана, Житишта и Чачка.

Проjекти, коjе ће грађани моћи да предложе на jавном конкурсу, биће реализовани из области спорта, културе, науке, животне средине и помоћи социjално угроженима.

Jавни конкурс за те проjекте, из овогодишњег НИС-овог корпоративног програма „Сарадња ради развоjа“ под слоганом „Заjедници заjедно“, почеће сутра и траjаће до 4. априла.

Kравченко jе, после потписивања споразума, рекао да jе НИС у социjално одговорне проjекте до сада уложио 1,5 милиjарду динара, што како jе рекао ниjе мало, али да ниjе ни много, с обзиром на потребе.

Циљ НИС-а jе да улагања у социjалне и друштвено одговорне проjекте jош више порасте, додао jе Kравченко, истакавши да како расте снага компаниjе, тако ће и та улагања бити већа.

Kравченко jе рекао да, за њега лично, потписивање ових споразума за реализациjу социjално одговорних проjеката значи чак и више, него потписивање неког споразума о инвестициjама.

Суштина НИС-овог програма „Сарадња ради развоjа“ jе да грађани и непрофитне организациjе предлажу проjекте, коjе желе да буду реализовани у њиховим општинама. O избору проjеката ће одлучивати комисиjа, коjу ће чинити представници регионалних власти, НИС-а и локалне угледне личности.

Градоначелник Новог Сада Mилош Вучевић рекао jе да Нови Сад са задовољством наставља сарадњу са НИС-ом и додао да jе таj град поносан што jе седиште те компаниjе баш у Новом Саду.

НИС ниjе само наjвећи инвеститор у Србиjи, већ и компаниjа коjа не заборавља да, паралелно са тим инвестициjама, реализуjе и друштвено-одговорне проjекте, рекао jе Вучевић и наjавио отварање двоjезичког српско-руског одељења у jедноj школи у Новом Саду, у сарадњи градских власти и НИС-а.

Заменик градоначелника Ниша Љубивоjе Славковић захвалио jе НИС-у за подршку том граду jер се, како jе рекао, некада чини да jужно од Београда нема Србиjе до Чачка и Ниша.

Oн jе истакао да jе Ниш дистрибутивни центар НИС-ових производа, нагласивши да таj град има изузетну сарадњу са НИС-ом.

Градоначелник Чачка jе казао да jе НИС jедна од наjбољих компаниjа у jугоисточноj Eвропи и jедна од наjвећих пунилаца српског буџета и да jе за град Чачак привилегиjа да сарађуjе са том компаниjом.

Oн jе поручио да, ако jе српска нафтна индустриjа успешна, онда jе то добро за целу Србиjу.

На конференциjи jе речено да су из овог корпоративног програма НИС-а претходних година реализовани различити проjекти, као што су музички и филмски фестивали, културно-уметнички програми, фестивали науке, еколошки програми, изграђени спортски терени, пливалишта, градске плаже, а указана jе и помоћ старим и социjално угроженим грађанима и инвалидима.

НИС jе раниjе данас потписао споразум о стратешкоj сарадњи са градом Београдом, за коjи ће та компаниjа у 2014. издвоjити 20 милиона динара.

НИС jе саопштио да jе од 2009. године подржао више од 450 проjекта коjи афирмишу талентоване стручњаке, уметнике и поjединце широм Србиjе, у шта jе уложено више од 680 милиона динара.

Сем jавног конкурса коjи се спроводи под слоганом „Заjедници заjедно“, НИС подржава образовање на факултетима и стручним средњим школама кроз програм друштвене одговорности „Eнергиjа знања“, као и запошљавање младих кроз програм „НИС шанса“. У ова два програма, НИС jе од 2009. године уложио готово 400 милиона динара.

Детаљни услови и пропозициjе jавног конкурса под слоганом „Заjедници заjедно“ биће обjављени на корпоративном саjту НИС-а, на адреси: заjедницизаjедно.нис.еу

Заинтересовани могу попунити онлаjн приjаву на саjту или своj предлог послати меjлом на адресу заjедници.заjедно@нис.еу. Резултати конкурса ће бити обjављени до 30. маjа 2014. године, док jе рок за реализациjу проjеката краj 2014. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *