01. 04.2014. , Капитал

СРБАЦ – Укупно 21 фирма за производњу товних пилића и конзумних јаја, које дјелују у оквиру Пословног удружења „Заједница живинара Републике Српске“, за потребе Српске обезбјеђују највећи постотак пилећег меса и јаја, а у овом удружењу сматрају да та производња има перспективу и ван граница БиХ.

koke-nfarma-za_EUОве фирме са својим кооперантима годишње произведу више од 16 милиона товних пилића или 80 одсто од укупних потреба Српске.

Највећи број товних пилића обрађује се у Клаоници перади „Перутнина Птуј“ из Повелича код Српца, која запошљава око 250 радника и посједује сертификате „ИСО“, „ХАСАП“ и „ХАЛАЛ“.

Директор Пословног удружења „Заједница живинара Републике Српске“ Небојша Ракић рекао је да је, за разлику од неких видова сточарске производње у свијету, примјетан тренд веће потражње пилећег меса.

„То нас охрабрује да своје чланице и њихове кооперанте подстакнемо на ширење производње“, истиче Ракић.

Он је нагласио да се не ради довољно на стварању услова за извоз пилећег меса у земље у окружењу и ЕУ, што надлежни треба да промијене.

„Заједницу живинара Републике Српске“ највише брину недовољни подстицаји који су регулисани правилницима, а не законима. Ракић објашњава да се правилници доносе сваке године тако да произвођачи не знају када ће и колико подстицаја добити.

Компаративна предност за ову врсту производње је, како каже Ракић, што троши мало воде, будући да милиони људи у свијету у томе оскудијевају, као и што живинарска производња најмање загађује животну околину.

На подручју општине Србац има 174 фарме товних пилића капацитета од по 10.000 товних пилића у турнусу. Оволики број фарми ову општину сврстава међу водеће у производњи товних пилића у БиХ. Срна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *