13.04.2014., Танјуг

БEРЛИН – Уjедињене нациjе су данас у свом дуго ишчекиваном извештаjу о начинима ублажавања климатских промена упозориле да свет мора хитно да се реши зависности од фосилних горива, чиjим се сагоревањем ослобађаjу велике количине угљен диоксида (CO2), и да треба да пређе на обновљиве изворе енергиjе.

fosilna_goriva_smanjenjeУ том извештаjу, коjи jе обjављен данас у Берлину након седмодневних преговора научника и званичника влада светских држава, наводи се да jе природни гас кључни енергент коjи треба да послужи за прелазак са фосилних горива попут нафте и угља на еколошки чистиjе изворе енергиjе, пренео jе британски BBC.

Учесници тих преговора, међутим, нису могли да се сложе ко треба да сноси трошкове те енергетске транзициjе.

Извештаj jе саставио Mеђународни панел за климатске промене UN (IPC C ) како би jавности пружио jасан научни поглед на климатске промене и њихове последице.

„Брзи воз промене мора да крене из станице веома скоро, а у њега мора да се укрца читав свет“, изjавио jе председаваjући IPC C-а Раџендра Пачаури приликом данашњег представљања извештаjа у Берлину.

Oко половине укупних количина CO2 коjе су људи емитовали у атмосферу од 1750 године jе емитовано у последњих 40 година, показуjу званични подаци.

Поред тога, стопа емисиjе CO2, гаса коjи се сматра главним кривцем за глобално загревање, константно расте од 2000. године, упркос глобалноj економскоj кризи.

Извештаj УН jе показао да jе у првоj децениjи новог милениjума порасла потрошња угља, чиме jе прекинут дугорочни тренд смањења употребе тог енергента у свету.

Просечна температура на површини Земље ће до 2100. године, уколико не буду предузете никакве конкретниjе мере, порасти за чак 3,7 до 4,8 степени Целзиjуса у односу на ниво пре индустриjске револуциjе.

Aмерички државни секретар Џон Kери jе изjавио да би нови извештаj УН-а требало да послужи као „позив за буђење“ предузетницима, посебно онима у енергетском сектору.

„У прошлости смо већ имали више позива за буђење кад jе реч о климатским променама. Oваj извештаj представља позив за буђење да прихватимо глобалну економску прилику коjа нам се пружа сада“, рекао jе Kери.

Oн jе истакао да глобално енергетско тржиште, вредно шест хиљада милиаjрди долара, представља jедну велику економску прилику, као и да jе сваки од шест милиjарди становника света корисник тог сектора. Oчекуjе се да ће до 2035. године улагања у енергетски сектор достићи износ од чак 17 билиона долара, навео jе Kери.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *