14. април 2014. , Новости, А. Крсмановић

Уочи ускршњих празника цене кокошјих јаја у Србији одавно нису биле ниже. На ценовнике утицала топла зима и мала куповна моћ становништва.

jaja_jeftinaОВОГ Ускрса становници Србије јешће најјефтинија и најсвежија јаја у последњих неколико деценија. Пре само две године јаја су пред Велики петак коштала од 15 до 24 динара. Ове године, захваљујући топлој зими и ниској куповној моћи грађана, уочи највећег хришћанског празника јаје у Србији може да се купи и за – седам динара.

– Пре две године цене су биле екстремно високе, али ситуација се полако стабилизовала захваљујући понуди и потражњи – каже Раде Шкорић, директор Заједнице живинара Србије. – Ниске цене нису одраз сукоба лобија или великог увозног контингента, већ класична утакмица ко може ниже да прода. Народ купује све мање и многи ће фарбати 10 уместо 30 јаја. Лажне су инфомације да се јаја купују на картоне, јер произвођачи немају утисак да ће за три дана бити Велики петак.

Ипак, топла зима одиграла је кључну улогу у живинарству. Пре две године многи су поклали кокошке како би припремили ново јато за Ускрс. Због великог снега нису успели да направе јата и за Ускрс је понуда била мала, а цена јаја – висока. Већ је лане направљена равнотежа између понуде и потражње, а ова топла зима учинила је да фармери нису могли да издрже да чувају расхлађена јаја и по 20 дана чекајући да поскупе.

– Фармери морају да продају јаја будзашто јер треба да дођу до пара и плате добављачима хране, фабрикама картона и останима у ланцу – објашњава Шкорић. – Ником се не исплати да лагерује јаја, јер кокошку треба хранити сваки дан а јаја морају да су на рафовима свежа.
ОВОГ Ускрса становници Србије јешће најјефтинија и најсвежија јаја у последњих неколико деценија.

Пре само две године јаја су пред Велики петак коштала од 15 до 24 динара. Ове године, захваљујући топлој зими и ниској куповној моћи грађана, уочи највећег хришћанског празника јаје у Србији може да се купи и за – седам динара.

– Пре две године цене су биле екстремно високе, али ситуација се полако стабилизовала захваљујући понуди и потражњи – каже Раде Шкорић, директор Заједнице живинара Србије. – Ниске цене нису одраз сукоба лобија или великог увозног контингента, већ класична утакмица ко може ниже да прода. Народ купује све мање и многи ће фарбати 10 уместо 30 јаја. Лажне су инфомације да се јаја купују на картоне, јер произвођачи немају утисак да ће за три дана бити Велики петак.

Ипак, топла зима одиграла је кључну улогу у живинарству. Пре две године многи су поклали кокошке како би припремили ново јато за Ускрс. Због великог снега нису успели да направе јата и за Ускрс је понуда била мала, а цена јаја – висока. Већ је лане направљена равнотежа између понуде и потражње, а ова топла зима учинила је да фармери нису могли да издрже да чувају расхлађена јаја и по 20 дана чекајући да поскупе.

– Фармери морају да продају јаја будзашто јер треба да дођу до пара и плате добављачима хране, фабрикама картона и останима у ланцу – објашњава Шкорић. – Ником се не исплати да лагерује јаја, јер кокошку треба хранити сваки дан а јаја морају да су на рафовима свежа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *