28.04.2014., Политика, Ивана Албуновић, Јелица Антељ

И поред тога што многи имају различите рецепте за одстрањивање остатака пестицида, стручњаци саветују да је прање хладном водом сасвим довољно. – Зашто је зелена салата „најпрљавија”

pesticidi_uklanjanjeЦелодневно потапање у соди бикарбони, чишћење растворима сирћета или лимуновим соком сезонског поврћа и воћа, што се све чешће лаички саветује потрошачима ради уклањања остатака пестицида, потпуно је бесмислено, каже за „Политику” доцент Милан Стевић са катедре за пестициде Пољопривредног факултета у Београду. Ови рекла-казала рецепти, додаје, немају никакву основу, јер ако остатака има они се темељним прањем хладном водом могу одстранити са намирница, можда не у потпуности, али свакако до граница безбедних за употребу.

Како објашњава Стевић, постоје угрубо две врсте пестицида. Једне биљка апсорбује, и након третирања циркулишу њеним соковима. Други (контактни) остају искључиво на њеној површини. Први имају предност у току кишног периода јер су отпорни на спирања. Они су безопасни јер ће се до бербе потпуно неутралисати (чак и раније) пошто се различитим процесима разграђују до нуле. Али за последња третирања воћа и поврћа, која могу да имају утицај на остатке пестицида у храни, користе се контактни пестициди и они имају кратку каренцу (време од последњег прскања до брања).

– То значи да се они у кратком периоду разграде. Каренца је различита за различите врсте поврћа. Ако се користе пестициди регистровани за последња прскања у вегетацији и ако се поштује каренца, опасности од тровања апсолутно нема, јер се ти остаци пестицида разграде – каже доцент Милан Стевић.

Он наглашава да је прање воћа и поврћа у сваком случају потребно, превасходно због бактерија, клица и других природних контаминената.

Такође је пестициде могуће опрати и водом, темељним прањем, али само ако је реч о контактним врстама, и то у случају да је воће и поврће третирано непосредно пред изношење на тезгу.

Да подсетимо, најновије истраживање Европске агенције за безбедност хране које је спроведено у 27 земаља ЕУ, а контролисано је око 77.000 узорака и око 500 различитих врста хране, показало је да је у 1,6 одсто укупног броја узорака пронађено више од максимално дозвољене концентрације остатака пестицида. У некима је било више у некима мање, па су тако неславно прво место заузеле житарице – овас, а онда и зелена салата са 3,4 одсто узорака који су премашили границу.

На питање да ли је истина да највише остатака пестицида има у зеленој салати, наш саговорник каже да је то тачно, јер је реч о врсти поврћа које је неопходно више пута третирати, поготово у стакленицима, а готово сва салата која се продаје код нас стиже из производње у затвореном простору.

– Ту су најбољи и најпогоднији услови за развој сиве патогене плесни. То је гљива која за неколико дана може потпуно да уништи производњу ако се не штити. Салата се прска и фунгицидима, против племењаче и штеточина, и то више пута – каже Стевић.

Други проблем јесте и то што је, додаје, салата биљка кратког вегетационог периода, а то значи да од расађивања до брања прође максимално 45 дана .

– И у том кратком периоду ви морате да је прскате много пута. Затим, што је још горе, једемо управо онај део биљке који се прска, а то су листови. Није исто када једете млади лук и салату који се толико прскају средствима са јако кратком каренцом од неколико дана или кромпир код кога се третирају листови, а једе се плод који је под земљом. Зато је сасвим у реду да на тржиште дође салата која је прскана пре седам дана – закључује он.

Ипак, како саветује, уколико се приступи темељном прању, лист по лист, хладном водом сигурно ће се одстранити највећи део остатака, не свих, али један део може и да остане. Зато постоји утврђен параметар МДК (максимално дозвољене количине) који не угрожава здравље људи.

У микроколичинама пестициди постоје свуда и не треба их се плашити, иако се врло често сва кривица сваљује на пестициде, а не на микотоксине и афлатоксине који су много опаснији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *